Bronhitis

Šta je bronhitis?

Bronhitis podrazumeva upalu gornjih disajnih puteva u plućima. Sluznica otiče, zadebljava i time sužava disajne puteve, što dovodi do kašljanja uz iskašljavanje guste sluzi i teškog disanja. Bolest može biti akutna i hornična.

Akutni bronhitis se odlikuje jakim, suvim kašljanjem i stvaranjem šlajma uz infekciju gornjih disajnih puteva koja je izazvana virusom, ali nekad i bakterijama. Oporavak od infekcije traje nekoliko dana i podrazumeva smanjenje otečene sluznice.

Hronični bronhitis je dugotrajan poremećaj. Gojazne osobe i pušači imaju ovu vrstu bronhitisa, kao i emfizem (druga plućna bolest).

Ukoliko dođe do akutnog bronhitisa, veoma je bitno da pušači ne konzumiraju cigarete, jer i jedan dim dovodi do oduzetosti ćelija čija je uloga da čiste organizam od sluzi. U slučaju nastavljanja pušenja, može doći do hroničnog bronhitisa, kod koga ćelije prestaju da funkcionišu i sluznica ostaje upaljena, što tada omogućava virusima i bakterijama da dovode do infekcija i trajno oštećuju disajne puteve.

U slučaju akutnog bronhitisa, koji je čest kod dece i odraslih, može se lečiti i bez pomoći lekara, ukoliko nije reč o bakterijskoj infekciji pluća. Dok se hronični bronhitis mora lečiti pod nadzorom lekara, jer utile na srce i druge plućne bolesti.

Koji su simptomi bronhitisa?

Akutni bronhitis:

 • Suv kašalj
 • Šlajm žute, zelene i bele boje
 • Temperatura i groznica
 • Stezanje u grudima, osećaj topline jake
 • Bol u grudima tokom dubokog disanja

Hronični bronhitis:

 • Dugotrajan kašalj koji traje tri meseca u godini
 • Otežano disanje

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko je kašalj dugotrajan i remeti san i dnevne aktivnosti
 • Ukoliko je sluz tamnija, gušća, a simptomi traju više od nedelju dana
 • Ukoliko postoje simptomi akutnog bronhitisa, uz postojanje problema sa plućima, srcem ili virusom koji uzrokuje AIDS, bitno je obratiti se jer postoji rizik za nastanak upale pluća
 • Ukoliko teško dišete (ALI može biti i reč o astmi, emfizmu, tubrekulozi, srčanoj bolesti ili alergijskoj reakciji)

Uzroci

Akutni bronhitis u 90% slučajeva uzrokuju virusi, a 10% bakterije, dok hronični bronhitis ima mngo uzroka. Ponavljanje akutnog bronhitisa, industrijska zagađenost, izloženost prašini, metalima, žitaricama, konzumiranje cigara, velika koncentracija sumpor dioksida su mogući faktori koji dovode do hroničnog bronhitisa.

Kako lečiti bronhitis?

Antibiotik i sirup za kašalj su načini konvencionalnog lečenja, uz mogućnost upotrebe dodatnog kiseonika. Alternativni načini ublažavaju tegobe, ali ne leče infekcije.

Šta je dobro je znati

Naparavanjem do izdravljenja

Vlaga u vazduhu pomaže da se sluz razredi i da se izbaci izvan organizma. Za to se koriste sprave pomoću kojih se vlaži vazduh.

Topla para funkcioniše u malom prostoru prosečne veličine.

Kako ne bi ove sprave bile opasne za zdravlje, bitno je svakodnevno ih dezinfikovati kako bi se sprečilo širenje klica i nastanak buđi koja povećava nastanak plućnih infekcija.

Akupunkutra

Postoje dokazi da akupunktura ublažava simptome bronhitisa.

Aromaterapija

Eukaliptusovo (Eucalyptus globulus), milduhovo (Hyssopus officinalis), anisovo (Pimpinella anisum), lavandino (Lavandula officinalis), ruzmarinovo (Rosmarinus officinalis) i eteričnoi ulje bora (Pinus sylvestris) se udišu kroz nos ili se stave u vruću vodu i udišu se i time olakšavaju disanje i ublažavaju zapušenost nosa.

Lečenje lekovitim biljem

Veliki broj trava deluje umirujuće na disajne puteve. Bitno je posavetovati se sa stručnjakom iz ove oblasti.

Čaj od 2 kašičice podbela (Tussilago farfara) se pije vruć tri puta na dan, jer opušta sužene bronhijalne cevi i pospešuje izbacivanje sluzi. Uz to se na isti način koristi i čaj od divizme (Verbascum thapsus) jer deluje protiv upale sluznice.

Kod akutnog bronhitisa može se koristiti čaj od biljke miloduh (Hyssopus officinalis) koja smanjuje temperaturu i upalu, ali i anisovo seme (Pimpinella anisum), oman (Inula helenium) i beli luk (Allium sativum).

Chamomilla vam srdačno preporučuje naš čaj za respiratorni sistem Bronhomil koji je čajna mešavina domaće recepture specijalno pripremljene za oporavak respiratornih puteva usled bronhitisa, astme, kašlja, sekreta i dr.

Čaj za respiratorni sistem – Bronhomil

Homeopatija

Sledeće se koristi tri puta na dan tokom najviše 4 dana: Aconite (kašalj, temepratura, stezanje u grudima), Kali bichromicum (bela sluz, kašalj) i Phosphorus (gubitak glasa, žeđ, kašalj, bol u grlu).

Ishrana

Vitamini A, C, E i B uz selen i cink. Izbegavati mlečne proizvode i proizvode od belog brašna jer izazivaju stvaranje sluzi.

Konvencionalna medicina

U slučaju akutnog bronhitisa najčešće se koristi antibiotik. Bitno je podsticati kašalj koji navodi na izbacivanje šlajma i sluzi. Ali ukoliko je kašalj bolan i suv i stvara tegobe lekar će vam dati supresor kašlja. Uzima se aspirin (na primer) za temeperaturu i bitno je piti puno tečnosti.

U slučaju hroničnog bronhitisa bitno je da se vakcinišete protiv gripa i upale pluća i da se redovno kontrolišete.

Ne uzimajte supresor kašlja na svoju ruku, jer je jako bitno da se sluz izbaci tim putem. Ukoliko dođe do promene boje i gustoće sluzi, možda se radi o infekciji i tada je bitno koristiti antibiotike.

U slučaju gojaznosti, lekar će vam preporučiti dijetu radi smanjenja opterećenja srca. Lekari prepisuju bronhodilatatore pomoću kojih se šire disajni putevi. 1 do 2 udaha pomažu kod otežanog disanja, i doza se ne sme prekoračiti (osim ako to lekar nije dozvolio), jer može doći do neželjenog efekta kao što je visok krvni pritisak.

Ukoliko je prenos kiseonika kroz pluća i krvotok oštećen, može se koristiti dodatni kiseonik. Bitno je da se u toku kućnog lečenja boca sa kiseonikom ne izlaže zapaljivim stvarima.

Lekari preporučuju prestanak pušenja, jer to smanjuje tegobe nastale usled brohitisa ali i produžava očekivano trajanje života.

Alternativni načini lečenja

Ovi načini mogu smanjiti tegobe, ali njima se ne leče infekcije i nisu zamena za konvencionalne načine lečenja.

Lečenje kod kuće

Za akutni bronhitis:

Bitno je ne naprezati se, utopliti se i mirovati. Može se udisati para iz vrele vode. 

Za hronični bronhitis:

Može se udisati para iz vrele vode, oblačiti se toplo. Bitno je izbegavati izlaganje boji, izduvnim gasovima, prašini i prehlađenim osobama. 

Dijagnostički postupci

Lekar stetoskopom može čuti disanje i ukoliko postoji pucketanje u plućima to je znak bronhitisa. Međutim ukoliko simptomi traju više od nedelju dana, mogu se uraditi dodatne analize radi utvrđivanja postojanja virusne ili bakterijske infekcije. Kad je reč o hroničnom bronhitisu, bitno je snimati pluća i meriti kapacitet pluća spirometrijom.