Ekcemi

Šta je ekcem i kako nastaje?

Ekcem je oblik dermatitisa koji najšečće zahvata kožu lica, delove kože na ručnim zglobovima i kolenima, ali se može javiti i na drugim delovima tela. Karakteriše ga hronična upala kože i svrab, a oboleli predeo je suv, koža se ljušti, a ponekad se stavraju i mehurići. Kod osoba svetele puti boja kože postaje smeđe siva, a kod tamnoputih je ili svetlija ili tamnija.

Ekcem je poznat i kao atopijski dermatitis. Prisutan je kod 3-7 % populacije. Najčešće se javlja kod male dece, a uglavnom se povuče nakon navršene druge godine. Međutim, ako se zadrži, postaje hronična bolest, i dete će imati jasno izraženu zadebljanu smeđe sivu boju kože na mestima gde se ekcem najčešće javlja. U 70% posto slučajeva ekcem predstavlja naslednu bolest. Kao jedan od uzroka se navodi i astma, pa deca sa tom bolešću imaju veću verovatnoću da obole od ekcema. Takođe, ekcem može biti i posledica stresa, pa se lečenje u početku fokusira na prepoznavanje i otklanjanje mogućeg uzroka.

Simptomi ekcema

 • Delovi hronično suve kože koja je zadebljala i svrab, obično na ručnim zglobovima, licu i unutrašnjim pregibima kolena i laktova
 • Lezije na koži, crvenilo i ljuštenje kože. Kod tamnoputih ljudi promena boje kože. Nekad se javljaju mehurići ispunjeni tečnošću.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako imate neobjašnjiv osip, a neko u porodici boluje od ekcema ili astme.
 • Ako se upala ne povuče posle nedelju dana nakon prepisane terapije od katrana kamenog uglja ili krema na bazi kortikosteroida. Lekar će preporučiti agresivniji način lečenja.
 • Ako vam se preko postojećih obolelih mesta jave žućkaste kraste ili mehurići ispunjeni gnojem. To može biti stafilokokna ili neka druga bakterijska infekcija koja zahteva lečenje antibioticima.
 • Ako ste u toku pojave ekcema izloženi osobama koje boluju od neke virusne infekcije kao što su herpes simpleks, genitalne bradavice ili genitalni herpes. Tada ste podlošniji obolevanju od neke virusne infekcije.
 • Ako se pojave brojni mehurići ispunjeni gnojem. To može biti znak herpetičkog ekcema, retke komplikacije izazvane virusom herpes simplex II.

Uzroci

Jedan od uzroka ekcema može biti i alergija na neku hranu vrstu hrane kao što je kravlje mleko, jaja, pšenica, orasi, kao i udisanje grinja, prašine ili polena koji se nalaze u vazduhu. Ekcem se može javiti i kao posledica dodira kože sa nekim nadražujućim materijalima poput vunenih i sintetičkih tkanina, lateksa, nekih deterdženata, proizvoda na bazi hlora, minerala nikla u pozlaćenom i posrebrenom nakitu, i nekih hemikalija kao što je formaldehid koji se nalazi u tepisima, penastoj izolaciji i iverici. Lekari smatraju da pojava ekcema može biti povezana sa promenom u načinu na koji imunitet osobe reaguje na neke vrste fizički, hemijski ili emotivno izazvanog stresa. Osim dodira sa alergenima, svaki događaj koji izaziva stres, od selidbe do novog posla, može prouzrokovati pojavu ekcema.

Lečenje

Obzirom da ekcem nije ozbiljna bolest, i da se uzroci njegovog nastanka razlikuju od osobe do osobe, lečenje je uglavnom usmereno na ublažavanje simptoma. Najčešće je dovoljno kućno lečenje i lekovi koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta. Kod hroničnog ekcema najvažnije je prepoznati alergene koji ga izazivaju i jačati imunitet.

Prevencija

Obzirom da se zna da je ekcem nasledna bolest, možete sprovesti neke mere koje će sprečiti razvoj bolesti kod vašeg deteta. Neka istraživanja pokazuju da dete koje prestane da doji pre četvrtog meseca ima tri puta veću verovatnoću da nasledi ekcem koji će se vraćati u toku života nego kod dece koja prestanu da doje kasnije. Decu bi trebalo hraniti isključivo majčinim mlekom najmanje tri meseca, a lekari preporučuju nastavak dojenja i do šest meseci, dok je u toku uvođenje čvrste hrane u ishranu. Da bi izbegli alergije, detetu ne bi trebalo davati jaja i ribu do navršene prve godine, a trebalo bi ih zaštiti i od duvanskog dima, dlaka kućnih ljubimaca, grinja i buđi.

Akupresura

Akupresurom se ne može izlečiti ekcem, ali se mogu ublažiti simptomi pritiskom na tačke Jetra 3 na vrhu stopala i Želudac 36 ispod kolena, i to nekoliko puta nedeljno.

Aromaterapija

Za smirivanje ekcema izazvanog alergijom mogu se koristiti eterična ulja lavande (Lavandula officinalis), jasmina (Jasminum officinalis) i kamilice (Matricaria recutita). Možete staviti nekoliko kapi jednog od ovih ulja u posudu sa vrućom vodom da bi se osvežio vazduh u sobi.

Rad na telu

Shiatsu i refleksologija su alternativne tehnike lečenja koje mogu pomoći kod ublažavanja simptoma. Posavetujte se sa stručnjakom pre upotrebe ovih tehnika.

Lečenje lekovitim biljem

Stručnjaci smatraju da ulje pupoljke (Oenothera biennis) deluje na smirivanje svraba isto kao i kortikosteroidi, a nema neželjena dejstva. Ali osobe koje imaju neko oboljenje jetre ili visok holesterol ovu biljku bi smeli koristiti samo pod nadzorom lekara, a trudnice je ne bi smele uopšte koristiti jer njeno delovanje utiče na nivo estrogena i progesterona.

Za lečenje nekih oblika ekcema koristi se koren čička i koren maslačka (Taraxacum officinale). Uzmite jednu do dve kašičice tečnog ekstrakta dnevno. Koren ovih biljaka možete koristiti i kao čaj. Jednu kašičicu sušenog korena stavite u šolju vrele vode i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta, procedite i pijte tri šolje dnevno. Mast od kamilice (Matricaria recutita) može umiriti suvu i isperutanu kožu, smanjiti upalu i svrab. Nijednu od ovih biljaka ne bi trebalo koristiti duže od mesec dana bez nadzora stručnog lica.

Chamomilla vam preporučuje sjajnu tinkturu od rosopasa ili ulje protiv psorijaze koje efikasno pomažu kod ekcema i kožnih oboljenja.

Homeopatija

Mast od nevena se može koristiti za smirivanje upaljene kože bez straha od posledica. Ali pre upotrebe drugih homeopatskih lekova trebalo bi se posavetovati sa stručnjakom. On će uraditi kompletan pregled i ispitati simptome, uključujući i to kako spavate, vašu potrebu za hranom, telesnu temperaturu, raspoloženje, ali i istoriju bolesti u porodici. Tokom homeopatskog lečenja simptomi se prvo mogu pogoršati pre nego što se stanje poboljša, pa je važno da budete pod nadzorom stručnog lica.

Psihosomatsko lečenje

Emotivni i fizički stres dosta doprinose razvoju ekcema. Jedno istraživanje u Švedskoj je pokazalo da se kod pacijenata koji su koristili tehnike opuštanja uz redovnu upotrebu preparata za lečenje stanje poboljšalo mnogo brže nego kod onih koji su imali samo terapiju površinskog lečenja.

Ishrana

Trebalo bi izbegavati hranu koja najčešće izaziva alergije kao što je kravlje mleko, jaja, pšenično brašno i orahe. Takođe bi trebalo smanjiti unos crvenog mesa, jer masti životinjskog porekla sadrže masne kiseline koje pospešuju upalnu reakciju organizma.

Ulja iz skuše i lososa su bogata eikosapen- taenoičkom kiselinom (EPA),  ona smanjuju upalu i svrab kože. Međutim, na taj način se ne može uneti dovoljna količina pa možete uzeti 1 kašiku ulja iz bakalarove jetre ili 4 kasule od 1000mg ribljeg ulja dnevno.

Možete uzimati i dodatnu količinu od 50 mg cinka dnevno, jer on ubrzava metabolizam masnih kiselina. Za obnovu kože možete uzimati vitamin A. Njega ima u ulju bakalarove jetre, a treba uzeti do 25000 MJ na dan. Da biste izbegli hipervitaminozu, idite na redovne lekarske kontrole.

Konvencionalana medicina

Pre upotrebe bilo kakvog leka, lekar će vam za ublažavanje svraba preporučiti tople kupke za uklanjanje krasta sa kože, a nakon toga mazanje vazelinom ili biljnom mašću za kuvanje koje pomažu u očuvanju prirodne vlažnosti kože. Smeše od katrana kamenog uglja koje se primenjuju površinski takođe mogu biti od pomoći, ali imaju neprijatan miris, ne bi ih smele koristiti trudnice, a dugotrajnom upotrebom mogu povećati rizik od dobijanja raka kože.

Ukoliko ovo ne pomogne, prelazi se na hidrokortiznske kreme na bazi kortikosteroida. Doksepinska krema takođe može ublažiti svrab, a nanosi se u tankom sloju četiri puta dnevno, najduže osam dana. Uglavnom ne izaziva neželjena dejstva, ali se može javiti osećaj pečenja na koži.

Ako je alergija uzrok ekcema od pomoći mogu biti antihistaminici, a u težim slučajevima oralni kortikosteroidi, ali sa njima treba biti pažljiv i uzimati ih pod nadzorom lekara.

Kod težih slučajeva, naročito kod dece, pacijent spava u mokroj pidžami prekrivenoj suvom odećom ili najlonskim šuškavcem, da bi se vratila vlažnost koži. Neki lekari preporučuju i prekrivanje lica mokrom gazom koja se obmota elastičnim zavojem, prekrivanje ruku i stopala mokrim, pa preko suvim čarapama sa odsečenim prstima. Sobu pacijenta treba održavati toplom.

Alternativni načini lečenja

Postoji veliki broj alternativnih oblika lečenja za ublažavanje simptoma ekcema. Međutim pacijenti bi trebali biti oprezni pri korišćenju svakog od njih, jer neke lekovite biljke mogu izazvati alergijske reakcije, kinesko lekovito bilje može biti štetno za jetru, i dugoročna upotreba raznih trava mora biti pod nadzorom stručnjaka. Naročito treba biti oprezan kada su u pitanju deca, trudnice i starije osobe.

Lečenje kod kuće

 • Za ublažavanje svraba i održavanje vlažnosti kože koristite tople kupke i mazanje kože vazelinom i biljnom mašću za kuvanje, ili mastima koje sadrže cinkov oksid, kamilicu ili neven, i to bez aditiva, konzervansa, ulja i parfema.
 • Za ublažavanje stresa i poboljšanje cirkuacije šetajte ili redovno vežbajte. Opustite se u toploj kupki sa nekoliko kapi eterčnog ulja lavande.
 • Spavajte u mokroj pidžami prekrivenoj nepropusnim najlonskim šuškavcem kako bi umirili i održali kožu vlažnom. Održavajte sobu toplom.
 • Smanjite ili izbacite iz ishrane crveno meso, kao i alergene, kravlje mleko, jaja i pšenicu. Uzimajte dodatne količine ribljeg ulja, vitamina A i cinka.
 • Ako odojče ima ekcem, možete sprečiti češanje tako što ćete mu staviti rukavice na ruke pre spavanja. Izvrnite rukavice naopako da unutrašnja strana ostane spolja, da bi se sprečila mogućnost da se neki izvučeni konci obmotaju oko zgloba i prekinu protok krvi.

Dijagnostika

Da bi se utvrdilo da li je alergija uzrok nastanka ekcema lekar će vas poslati na radioalergosorbentni test (RAST).