Emfizem

Šta je emfizem?

Emfizem je plućna bolest koju karakteriše gubitak elastičnosti u plućima. Praćena je simptomima hroničnog blagog kašlja i zadihanosti, a može biti i smrtonosna. Razvoju bolesti uglavnom prethodi astma i bronhitis, a najčešći uzrok pojave je preterano pušenje.

U SAD-u od emfizema umre više ljudi nego od bilo koje druge bolesti disajnih puteva. Još uvek nije pronađen lek koji bi izlečio posledice koje prouzrokuje emfizem, pa je zbog toga bitno obratiti se lekaru u početnoj fazi bolesti jer se tada može usporiti njeno napredovanje.

Plućne alveole su mali kesasti mehurići koji se nalaze na zidovima bronhija, duboko u plućima. U zdravim plućima ima oko 300 miliona ovih mehurića, i njihova uloga je da vrše razmenu gasova, odnosno da isporučuju kiseonik u krvotok i izvlače ugljen dioksid. Kada dođe do oštećenja ili uvećanja alveola (najčešće od preteranog pušeja), nastaje emfizem. Kada se disajni putevi oštete, disanje postaje otežano. Duži periodi teškog disanja opterećuju pluća, alveole se vremenom rastegnu, izgube svoju prirodnu elastičnost, a ponekad i puknu. Takva oštećenja smanjuju funkciju alveola, a time i opštu elastičnost pluća. Vremenom se bolest sve više razvija, i pacijenti ne mogu da izvedu ni najjednostavnije vežbe a da se ne zadišu.

Od emfizema najčešće obolevaju muškarci starosti od 50-70 godina koji su godinama bili pušači, a sve češće se javlja i kod žena koje puše. Kod osoba koje boluju od emfizema češće se javlja i upala pluća, bronhitis i druge plućne bolesti, kao i bolesti srca i krvnih sudova. Pacijenti moraju ići na redovne lekarske kontrole, ali mogu ublažiti simptome promenom načina života i naučiti tehnike disanja kako bi lakše podneli bolest.

Simptomi emfizema

Emfizem je bolest koja sporo napreduje i često se pogrešno dijagnostifikuje kao astma ili neka srčana bolest. Simptomi su:

  • Ostajanje bez daha, koje se tokom godina sve više pogoršava
  • Hroničan blag kašalj, ponekad sa malom količinom sekreta
  • Nadute grudi valjkastog oblika

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se javi kašalj sa većom količinom tamnog i gustog sekreta. To može biti simptom bronhitisa i infekcije gornjih disajnih puteva, pa će verovatno biti potrebno lečenje antibioticima.
  • Ako kašljete nekoliko meseci. Ovaj simptom može ukazivati na emfizem, ali može biti i simptom ranog stadijuma raka pluća, a često se zanemaruje kao „pušački kašalj“.
  • Ako počnete neobjašnjivo mršaviti. Ovo je znak koji ukazuje na emfizem, ali i na rak.
  • Ako redovno ostajete bez daha nakon manjih aktivnosti, kao što je penjanje uz stepenice. I ovaj simptom se povezuje sa emfizemom, ali i rakom ili srčanim bolestima.

Uzroci

Emfizem se najčešće javlja kao posledica dugotrajnog preteranog pušenja. Dim cigareta oštećuje zidove alveola, i disajne puteve u plućima, izaziva njihov kolaps nakon izdisaja, i na taj način se zadržava ustajali vazduh u plućima. Osim što izaziva emfizem, duvanski dim utiče i na razvoj drugih plućnih infekcija i bronhitisa.

Samo jedan udisaj dima cigarete izaziva oduzetost treplji u plućima koje imaju ulogu da izbacuju višak sekreta i delića stranih tela iz pluća. Treplje se oštećuju dugotrajnim pušenjem, čime se smanjuje njihova funkcija, a na kraju mogu potpuno prestati da funkcionišu. Bez njih pluća se mogu zapušiti sekretom i tada postaju podložnija virusnim i bakterijskim infekcijama. Pored astme i hroničnog bronhitisa, razvoj emfizema može biti i posledica nedostatka ćelijskog enzima koji održava elastičnost vlakana u zidovima alveola. Osobe koje imaju ovaj poremećaj, imaju veću šansu da obole od emfizema u tridesetim i četrdesetim godinama, čak iako nisu pušači.

Lečenje

Ne postoji nijedan lek koji može popraviti oštećenja pluća nastala od emfizema, ali se može sprečiti napredovanje bolesti. Najvažnije je obratiti se lekaru čim primetite prve simptome kao što je kašalj koji traje duže od mesec dana i zadihanost. Pri tom morate prestati da pušite, jer će se bolest samo pogoršavati. Simptomi bolesti se mogu ublažiti tehnikama disanja, aromaterapijom i lečenjem kiseonikom.

Prevencija

Najbolja prevencija je prestanak pušenja, a pri tome vam mogu pomoći razni programi i alternativne tehnike.

Učenje tehnika disanja

Možete naučiti neke vežbe i tehnike disanja koje će vam olakšati bolest i ublažiti simptome. Vrlo je bitno da budete u kondiciji pa možete šetati. Krenite postepeno sa kraćim šetnjama i svaki dan povećavajte razdaljinu koju prelazite, ali pri tom izbegavajte područja sa zagađenim vazduhom.

Postoje i razne jednostavne vežbe koje možete izvoditi. U stojećem položaju podignite ruke visoko iznad glave, pri tom duboko udahnite, zatim polako spustite ruke i izdahnite. Za početak je dovoljno tri puta ponoviti vežbu, a zatim svaki dan postepeno povećavajte broj ponavljanja.

Još jedna vežba je podizanje nogu. Lezite na ledja sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Duboko udahnite, podignite jedno koleno prema grudima i pri tom izdahnite, spustite nogu dok udišete. Ponovite vežbu tri puta jednom pa drugom nogom.

Može vam pomoći i sedeće istezanje. Sedite na stolicu nagnuti u nazad, duboko udahnite i podignite ruke visoko iznad glave. Zatim bradu naslonite na grudi, izdahnite i pri tom se nagnite napred, primaknite glavu kolenima i pustite da vam ruke slobodno vise. Ponovite vežbu tri puta.

Disanje iz dijafragme može poboljšati funkciju pluća i ojačati mišiće koji kontrolišu disanje.Lezite na leđa, vrhove prstiju jedne ruke stavite na dijafragmu koja se nalazi odmah ispod rebara na sredini stomaka. Duboko udahnite kroz nos i fokusirajte se na pritiskanje dijafragme o prste dok su grudi nepomične. Polako brojite do tri, a zatim izdišite dok brojite do šest. Kada budete mogli desetak puta da izvedete ovu vežbu a da se ne zadišete, ponovite je u sedećem položaju, zatim dok hodate i na kraju kada se penjete uz stepenice.

Aromaterapija

Disanje se može olakšati uz pomoć raznih eteričnih ulja kao što su ulje eukaliptusa (Eucalyptus globuus), miloduha (Hyssopus officinalis), bora (Pinus sylvestris) i ruzmarina (Rosmarinus officinalis). Ova ulja možete udisati kroz nos direktno iz bočice, ili nakapati par kapi na maramicu.

Takođe, možete pomešati dve kašičice nekog biljnog ulja sa dve kapi eteričnog ulja i koristiti ga za masažu grudi.

Lečenje lekovitim biljem

Postoje razne vrste biljaka koje se mogu koristiti u lečenju emfizema a koje deluju kao ekspektoransi. Pravi čaj od omana (Inula helenium) se može korisiti za čišćenje pluća od sekreta. Supenu kašiku čaja preliti sa 2 dcl hladne vode, pa poklopljeno zagrevati do ključanja ostaviti da stoji 30 min. pa procediti.
Piti tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Čaj od sitnocvetne divizme (Verbascum thapsus) smiruje sluznicu tokom otežanog disanja noću. Kao pomoć pri ostajanju bez daha mogu se koristiti i grindelija (Crindelia spp), euforbija (Euphorbia pilulifera), lobelija (Lobelia inflata), kora divlje crne trešnje (Prunus serotina), glatki sladić (Clycyrrhiza glabra), srčanica (Leonurus cardiaca) i seme anisa (Pimpinella anisum).

Chamomilla vam preporučuje čaj iz Deliblatske peščare Bronhomil koji sadrži biljke sekretolike koje pomažu u ozdravljenju pluća.

Homeopatija

Homeopatski lekovi za lečenje emfizema se obično uzimaju nedelju dana dva puta dnevno ili po potrebi. Za teško disanje i kongestiju se koristi Antimonium tartaricum (6c). Kod simptoma koji se javljaju kada je velika vlažnost, u zagušljivim prostorijama ili rano ujutru uzima se Ammonium carbonicum (6c). Hepar sulphuris (6c) ublažava simptome koji se javljaju noću ili na hladnom vazduhu.

Ishrana

Treba izbegavati mlečne proizvode, prerađene prehrambene proizvode i proizvode od belog brašna jer oni izazivaju povećano stvaranje sluzi.

Konvencionalna medicina

Za pacijente obolele od emfizema je najvažnije da idu na redovne lekarske kontrole. Uz to, lekar će vam pokazati vežbe disanja i naučiti vas tehniku kontrolisanog kašljanja za lakše izbacivanje sluzi iz pluća. Obolelima se preporučuju i neke laganije vežbe. A za lakše disanje lekar može prepisati i neke bronhodilatatore.

Kod težih slučajeva emfizema se prepisuje kućno lečenje kiseonikom koje se sprovodi uz pomoć boca sa kiseonikom. Neki slučajevi će zahtevati i hiruršku intervenciju kojom se uklanja oštećeni deo pluća.

Alternativni načini lečenja

Alternativni oblici lečenja mogu biti samo dopuna konvencionalnom načinu lečenja. Postoji više načina za ublažavanje simptoma bolesti.

Lečenje kod kuće

Udisanje pare može dosta pomoći kod razređivanja sekreta u plućima. Napunite neku posudu vrelom vodom, prekrijte glavu peškirom i udišite paru dva do pet minuta. U vrelu vodu možete sipati i par kapi nekog eteričnog ulja.

Topla para iz raspršivača se takođe može koristiti u ovu svrhu, ali samo u manjim prostorijama (npr. kupatilu), jer se u većim prostorijama uz pomoć njih ne može napraviti odgovarajuća vlažnost vazduha. Nije poželjno koristiti hladne ovlaživače jer se oni moraju svaki dan temeljno čistiti da se ne bi stvarale klice i pospešio rast buđi, što može biti uzrok plućnih infekcija.

Dijagnostika

Emfizem se može lako dijagnostikovati jednostavnim pregledom. Lekar će vas lupkati po grudima i slušati stetoskopom, ako se čuje šuplji zvuk to znači da su alveole povećane i oštećene, što je jedan od simptoma emfizema. Nakon toga sledi rendgensko snimanje da bi se videle razmere oštećenja pluća.