Endometrioza

Šta je endometrioza i kako nastaje?

Endometrijum je tkivo koje oblaže matericu i nalazi se samo u njoj. Ako dođe do toga da se mikroskopski delovi tkiva odvoje od materice i nastane se u drugim organima i tkivima, i tamo nastave da rastu, nastaje bolest poznata kao endometrioza. Ove izrasline se najčešće stvaraju u trbušnoj duplji i zahvataju druge reproduktivne organe kao što su jajnici ili zidovi mišića materice, a retko se javljaju u drugim organima poput pluća.

Tkivo koje se proširi van materice, pod uticajem hormona estrogena i progesterona takođe zadebljava i krvari svaki mesec  kao i sam endometrijum. Međutim, ovakvo tkivo uraslo u druge organe, stvara krvarenje koje ne može izaći i tako nadražuje ostalo tkivo izazivajući stvaranje cisti, ožiljaka i priraslica. Tako reproduktivni organi mogu srasti i činiti jednu tvorevinu.

Endometrioza može biti blaga, umerena ili teška što zavisi od veličine lezija i dubine do koje je izraslina doprla u drugom organu. Dok neke žene nemaju nikakve simptome, kod drugih se javlja veoma jak bol u toku menstruacije, i oštar bol u stomaku pri seksualnom odnosu. Endometrioza izaziva sterilitet u 30-40% slučajeva, a kod žena koje uspeju da zatrudne, simptomi se mogu smanjiti ili nestati tokom trudnoće, ali se mogu i vratiti par godina kasnije.

Od endometrioze žene najčešće obolevaju u tridesetim i četrdesetim godinama. Ona najčešće nestaje u menopauzi jer tada dolazi do smanjenja nivoa estrogena.

Simptomi endometrioze

 • Pre, posle ili nakon menstruacije se javlja oštar bol u stomaku
 • Oštar bol u stomaku tokom seksualnog odnosa
 • Obilno krvarenje tokom menstruacije, stvaranje velikih ugrušaka i menstruacija koja traje duže od sedam dana
 • Neplodnost

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako sumnjate da imate endometriozu jer je potrebno tačno odrediti dijagozu koja je vrlo bitna za lečenje.

Uzroci endometrioze

Istraživanja ne mogu sa sigurnošću reći šta je uzrok endometrioze, a jedna od pretpostavki je da je izaziva poremećaj koji se naziva retrogradna menstruacija. Dok kod normalnog menstrualnog ciklusa delovi oljuštene sluznice materice izlaze kroz grlić materice i vaginu, kod retrogradne menstruacije delovi endometrijuma odlaze u jajovode i dalje u trbušnu duplju i tako izazivaju endometriozu. Lekari su utvrdili da do endometrioze češće dolazi kod žena koje imaju neke prepreke u vagini i grliću materice.

Stručnjaci se još uvek ne slažu oko toga da li tamponi mogu izazvati retrogradnu menstruaciju. To još nije dokazano, ali neke žene koje imaju endometriozu izbegavaju tampone radi preventive.

Neki smatraju da delovi endometrijuma putuju kroz krvotok i limfni sistem, i tako dospevaju do pluća i drugih organa, ali još nije utvrđeno na koji način se to događa.

Postoji i teorija koja kaže da do izlaska delića tkiva iz materice dolazi često, ali da to izaziva endometriozu samo kod žena kod kojih je oslabljen imunitet, i ne može da uništi te delove odvojenog tkiva.

Iako nije otkriven konkretan uzrok nastanka endometrioze, može se govoriti o nekim faktorima koji utiču na njen nastanak. Utvrđeno je da nasledni faktor igra veliku ulogu, zatim, ona se češće javlja kod žena koje imaju kraće menstrualne cikluse, razmak između ciklusa je manji od 25 dana, ili menstruacija traje duže od 7 dana. Najnovija istraživanja pokazuju da uzrok može biti i izloženost industrijskoj hemikaliji dioksin.

Veličina lezija nije u direktnoj vezi sa jačinom bola u karlici. Neke žene sa malim lezijama imaju neizdržive bolove, dok one sa većim lezijama nemaju nikakve simptome. Bol se verovatno javlja usled nadraženosti tkiva izazvanog krvarenjem ili od tkiva endometrijuma koje raste na nekom živcu.

Takođe nije utvrđeno na koji način endometrioza izaziva neplodnost, a nastajanje neplodnosti ne zavisi od veličine lezija. Mnoge žene su neplodne iako imaju  veoma male lezije. Smatra se da one ometaju ovulaciju i prolaz jajne ćelije kroz jajovod, smetajući trepljama koje su zadužene za pomeranje jajne ćelije. Druga istraživanja pak ukazuju na to da delovi endometrijuma izlučuju hemijske supstance koje nepovoljno utiču na oplodnju.

Lečenje endometrioze

Endometrioza se može kontrolisati konvencionalnim i alternativnim načinima lečenja, hormonima, operacijama i biljnim lekovima, ali se ne može izlečiti. Simptomi se uglavnom vraćaju nakon prestanka lečenja. Nestaju obično u menopauzi, ali mogu potrajati ako žena uzima estrogen u toku menopauze.

U slučaju neplodnosti izazvane endometriozom, postoje razne grupe za pružanje podrške kako bi se bolje nosili sa bolešću i njenim posledicama.

Prevencija

 • Izbegavajte izlaganje dioksinu, jer on može dosta uticati na razvoj bolesti
 • Ako koristite tampone, često ih menjajte, ili ih izbacite iz upotrebe i koristite higijenske uloške. Tamponi dovode do zadržavanja menstrualne krvi, a to se navodi kao jedan od uzroka nastanka bolesti.

FAKTORI RIZIKA

Nekoliko faktora povećava verovatnoću dobijanja endometrioze:

 • Ako majka ili sestra imaju endometriozu, moguće je da ćete i vi oboleti
 • Ako je menstrualni ciklus kraći od 25 dana
 • Ako svaka menstruacija traje duže od 7 dana
 • Ako su menstruacije obilne
 • Ako koristite tampone i ne menjate ih na manje od 8 sati
 • Ako imate spiralu
 • Ako imate zdravstevni problem koji dovodi do začepljenja ili stezanja grlića materice ili vagine
 • Ako imate urođenu manu materice, na primer dvostruku matericu ili dvostruki grlić materice
 • Ako ste bili izloženi dioksinu

Akupresura

Grčeve možete ublažiti ako pritisnete tačku Slezina 6 koja se nalazi sa unutrašnje strane noge, na oko 5 cm iznad članka. Ali, ukoliko ste trudni ne koristite ovu metodu.

Lečenje lekovitim biljem

Neke biljke mogu delovati na hormonske probleme koji izazivaju simptome endometrioze, kao na primer grozničnica ( Scutellaria lateriflora), cimicifuga (Cimicifuga racemosa) i divlji jam (Dioscorea villosa). Odoljen (Valeriana officinalis) može pomoći kod opuštanja, ali ne sme se koristiti duže od mesec dana bez saveta lekara. Čaj od maline takođe opušta matericu te se savetuje kod endometrioze kao i kod pobačaja ploda.

Ishrana

U organizmu se prirodno nalaze prostaglandini, odnosno supstance slične hormonima. Oni imaju važnu ulogu u stezanju mišića i dovode do menstrualnih grčeva. U skuši, sardini, lososu i tunjevini ima dosta antiprostagladina, pa njihova upotreba može ublažiti simptome. Oni se mogu unositi i dodatnom količinom ribljeg ulja i ulja iz jetre bakalara.

Kombinacija kompleksa vitamina B (50-100mg), vitamina E (400-600MJ), kalcijuma (1000mg) i magnezijuma (400-600mg) može uspostaviti ravnotežu nivoa estrogena i prostaglandina i ublažiti menstrualne grčeve.

Konvencionalna medicina

Prvi korak za uspostavljanje dijagnoze je obično karlični pregled da bi se isključili drugi uzroci simptoma. Ali prava dijagnoza se može utvrditi samo laparaskopski. To je pregled koji se obavlja tankim osvetljenim instrumentom koji se uvodi u trbušnu duplju kroz mali rez. Vrši se pod opštom anestezijom, a pri tom se radi i biopsija da bi se potvrdila dijagnoza.

Mnogi lekari smatraju trudnoću za dobar način lečenja za one žene koje mogu ostati trudne i koje žele decu, jer ona ublažava simptome tako što privremeno prekida menstrualne cikluse. Kod nekih žena simptomi se ne vraćaju nakon porođaja. Drugi način lečenja su pilule za kontracepciju koje se uzimaju neprekidno devet meseci, i na taj način stvaraju lažnu trudnoću i izostanak menstrualnog ciklusa. Ovaj oblik lečenja je često uspešan, ali se u nekim slučajevima simptomi ipak vraćaju.

Ako pilule za kontracepciju ne pomognu, lekar vam može preporučiti lečenje muškim hormonima, odnosno androgenima kao što su danazol i nafarelin. Oni takođe dovode do prekida menstrualnog ciklusa, ali mogu izazvati pojačan rast dlaka i produbljen glas, a i ne mogu se koristiti duži vremenski period. Međutim, nijedna od ovih terapija ne dovodi do izlečenja, ili samo u retkim slučajevima, jer delovi endometrijuma i dalje ostaju pričvršćeni za druge organe i mogu prokrvariti svaki mesec nakon završetka lečenja.

Analgetici poput ibuprofena i naproksena mogu samo ublažiti simptome i smanjiti bolove, ali ne deluju na uzrok bolesti.

Ako se bolest ne može kontrolisati lekovima, i tkivo nastavlja da raste, lekar će vam predložiti operaciju. Uklanjanje tkiva dovodi do nestanka simptoma, ali neki sitni delovi mogu zaostati i početi ponovo da rastu, a simptomi se mogu vratiti čak i posle histerektomije. Tada se može kombinovati operacija i stalna terapija lekovima.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja se uglavnom svode na ublažavanje simptoma, i nisu delotvorni kao konvencionalni oblici lečenja.

Lečenje kod kuće

 • Pored uzimanja analgetika za ublažavanje bolova, možete koristiti električni jastuk ili neki topli oblog i tople napitke kako bi došlo do opuštanja mišića i sprečavanja grčeva. Vežbanje podstiče lučenje endorfina koji je zaslužan za ublažavanje bolova.

Za smanjenje napetosti i opuštanje pijte čajeve od hmelja (Humulus lupulus) i odoljena (Valeriana officinalis).