Glaukom

Šta su glaukomi i kako nastaju?

Glaukom tj. zelena mrena je vrlo čest uzrok slepila. 90% glaukoma su hronični, a najčešći su na srednjem uzrastu, i delom utiče genetika. Svaki peti oboleli ima makar jednog srodnika koji boluje. Hronični glaukom se sporo razvija, ali oduzima vid vremenom – javlja se bol u glavi, trebaju vam naočare, periferni vid slabi, javljaju se slepe tačke (mesta koja ne vidite nimalo). Ako se nekada javi jaka bol u očima, vid se zamagli, prošire se zenice, osetite muku i želju za povraćanjem, može se desiti da je reč o napadu akunog glaukoma. On čini 10% slučajeva, ali mora odmah da se ide kod lekara, jer ako se ne leči može da ošteti očne živce, te dovede do slepila.

Sekundarni glaukom često se javlja zajedno sa drugim bolestima oka, a dijabetičari su vrlo podložni javljanju neovaskularnog glaukoma. Kod beba nekada postoji i urođeni, kongenitalni glaukom.

Simptomi glaukoma

 • Vid je zamagljen, oči bole, suze, javljaju se glavobolje
 • Javlja se pulsiranje i bol u glavi, vid se magli, javlja se nadraženost i crvenilo očiju, zenice se šire, javlja se mučnina
 • Vid se magli, boli glava nakon povrede oka
 • U slučaju javljanja suznih i zamagljenih očiju, i osetljivosti na svetlost kod decembar

Kada se obratit lekaru?

 • Ukoliko se jave simptomi akutnog glaukoma
 • Ukoliko osećate umor, pospanost, gubite dah nakon upotrebe kapi za oči
 • Ukoliko koristite druge lekove

Uzroci glaukoma

Očna sočiva, iris i rožnjača se vlaže i hrane vodenom tečnošću (očna vodica), koju očne ćelije stalno luče, a višak se odvodi mrežom tkiva, i ako dođe do nesklada u lučenju i brzini odvođenja tečnosti, nastaje hrionični ili glaukom otvorenog ugla.

Nekada postoji nasleđeni oblik poremećaja, usled čega iris ometa rad odvodnog kanala, i onda se vodica nakuplja, i stvara veliki očni pritisak, koji dovodi do akutnog glaukoma. Bitno je ići kod lekara u slučaju bilo koje vrste glaukoma.

Uzroci mogu biti vezani i za promenu tkiva odvodnog sistema, jače i nepravilno lučenje tečnosti, ali posledice su uvek iste – šteti se očni živac, vidno polje se sužava i objekti se teže vide, a krajnji ishod može biti slepilo.

Upotrebom nekih lekova, ovo stanje može se pogoršati – ako se koriste lekovi za depresiju, za krvni pritisak i steroidi – menja se metabolizam kolagena koji ubrzava nastanak glaukoma. Takođe stres, alergije i kapi za oči mogu pogoršati stanje.

Lečenje glaukoma

Lečenje se odnosi na držanje pod kontrolom očni pritisak i odvodni sistem oka. Uspešnost u lečenju glaukoma je velika, a smanjenjem stresa vi možete pomoći samo. Bitno je lečenje na vreme.

Šta je dobro znati?

U slučaju da se nalazite u nečemu od sledećeg kontrolišite vid jednom godišnje:

 • Hronični glaukom javlja se iznad 40 godina
 • Tri puta je veća verovatnoća da dijabetičar oboli
 • Migrena, kratkovidost i visok pritisak su takođe faktori koji vode glaukomu
 • U slučaju da neko ima naslednu sklonost ne znači da će i oboleti

Akupunktura

Uz dijetu, i lekovito bilje, može da reguliše očni pritisak. Koncetrisati se na tačke uz meridijane mokraćnog mehura, žučnog mehura, jetre i bubrega.

Rad na telu

Refleksolozi kažu da živci na mestu gde se nožni prsti spajaju sa ostatkom stopala utiču na očne živce, te masaža stopala smanjuje stres, a time i pritisak u očima.

Lečenje lekovitim biljem

Čaj od borovnice pospešuje proizvodnju kolagena i sprečava da se vitamin C razgrađuje, te ih treba jesti svaki dan. Indijska konoplja, ima THC koji snižava pritisak u očima, te sprečava ui glaukom.

Čaj od borovnice

Psihosomatsko lečenje

Vežbe očnih mišića su vrlo korisne. Hidroterapija stimuliše cirkulaciju krvi u oku – natopi se obloga, i stavi na oči 3 minuta (prvo toplo, pa hladno).

Ishrana

Vitamin C smanjuje pritisak u očima i reguliše visinu kolagena, tako da pomorandže, brokoli, karfiol, jagode, grejpfrut treba jesti. Takođe hrom, cink i vitamin B1 su korisni. Rutin smanjuje unutrašnji pritisak, a može se naći u zdravoj hrani. Bitno je savetovati se sa lekarom o količini.

Izbegavati sve na šta ste alergični.

Konvencionalna medicina

Način lečenja zavisi od vrste glaukoma. Ako se pritisak malo povisi, lekovi nisu nužni, ali je redovna kontrola bitna.

Hronični glaukom leči se kapima za oči, koje zbog adrenalina ili pilokarpina potpomažu odvodni sistem, ali nekada može doći do nusefekata, kao što su zamagljen vid, bol u glavi, crvenilo i suzenje očiju, ili do otežanja srčanih tegoba.

One kapi koje imaju beta adrenergičke blokatore mogu loše uticati na srce i pluća, dok oralni inhibitori karboanhidraze dovode do želudačnih tegoba, trnaca u rukama i nogama. Bitno je da oftamolog zna koje lekove koristite.

Postoje i hirurški zahvati, poput:

 • Trabekuloplastika – laserom se prave rezovi u tkivu gde se spajaju rožnjača i iris, i tako se odvodni sistem potpomaže da funkcioniše
 • Trabekulektomija – stvara se umetni kanal za odvod tečnosti iz oka

Ako ove dve metode ne deluju ili je rizok visok, tu je i ultrazvučno lečenje, dijatermija i kriohirurgija.

Alternativni načini lečenja

Naglašava se prevencija i pravilna higijena oka. Prirodne terapije mogu sprečiti glaukom i dopuniti konvencionalno lečenje. Neki načini se koncentrišu na smanjenje stresa, dok drugi na smanjenje pritiska. Lekovito bilje i ishrana pomažu u tome.

Lečenje kod kuće

Rano otkrivanje je vrlo bitno, pazite na simptome i idite na redovne preglede.

U slučaju dalekovidosti i kratkovidosti, dijeta i očne vežbe pomažu.

U slučaju dijabetesa i visokog krvnog pritiska, bitno je uzimati redovno terapiju, i redovno da se ide na kontrole. Alternativni načini su dobra dopuna.

Dijagnostički postupci

Meri se očni pritisak uz impresijsku tonometriju, ili aplanacijski tonometar. Redovni pregledi su vrlo bitni.

Ručnim oftalmoskopom može lekar da vam pregleda očni živac, takođe možete proveriti širinu vidnog polja.

Urođeni glaukom se teže dijagnostikuje, jer deca ne mogu da opišu simptome. Te ukoliko vam se rožnjača oka kod deteta učini mutnom, javite se lekaru.