Glavobolja

Šta je glavobolja i kako nastaje?

Glavobolja se uglavnom rešava acetilsalicilnom kiselinom, ali ako je jaka i praćena drugim simptomima bitno je posetiti lekara.

Čest oblik glavobolje jesu one izazvane napetošću mišića, sledeće su one izazvane stezanjem krvnih sudova i uključuju „cluster“ glavobolje i migrene, dok treće po redu jesu one izazvane oštećenjem sinusa.

Kod glavobolja nastalih usled grčenja mišića, javlja se napetost mišića u vratu, osetljivost na dodir, one mogu biti česte, kratkotrajne ali i hronične.

Migrene su najteži oblik i mogu skroz da onesposobe osobu, i pre javljanja ove vrste glavobolje javljaju se znaci upozorenja tj. aure, kada dolazi do poremećaja vida, slepih tačaka i obamrlosti udova. Migrena se ogleda u jakoj, pulsirajućoj boli na jednoj strani glave, a može biti praćena mučninom i povraćanjem. Migrena traje do nekoliko dana, i izaziva osetljivost na svetlost, miris i zvuke.

Simptomi su povezani sa promenama moždanih krvnih žila, jer njihovo širenje prati bol. Jedan od uzroka može biti serotonin, ili estrogen.

„Cluster“ glavobolje javljaju se učestalo, i počinju par sati pre spavanja, i nekad im prethodi bol na jednoj strani glave. Bol je jaka, oštra i javlja se oko crvenog, suznog oka, i tada dolazi do crvenila lica i kongestije nosa. Ona traje od 30min. do 2h, a onda nestaje, do sledećeg dana. Mogu se javljati serije bolova, i najčešće oboleli su muškarci.

Sinusne glavobolje se odlikuju po bolu u oblasti čela, nosa, očiju i temena, a uzrok je upala ili infekcija sinusa.

Simptomi glavobolje

 • Tupa bol (kao da obruč steže bolno mesto) – glavobolja zbog napetosti
 • Pulsirajuća bol na jednoj strani, uz mučninu – migrena
 • Pulsirajuća bol oko natečenog oka, uz zapušenost nosa – „cluster“ glavobolja
 • Bol koja je stalna i traje, i pojačava se kad se nagnete ka napred – sinusna glavobolja

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko je glavobolja veoma jaka, javlja se povraćanje, slabost, dvostruki vid, otežan govor i gutanje – može doći do moždanog krvarenja ili aneurizma
 • Ukoliko se javi čudna glavobolja, ujutru, koja izaziva na povraćanje, pa se uveče smiri – može biti reč o moždanom tumoru
 • Ukoliko imate temperaturu, svetlost smeta, bol je jaka i javlja se mučnina, i ukočenost u vratu – može biti meningitis
 • Ukoliko nakon povrede glave imate vrtoglavicu, pospanost, mučninu – može biti potres mozga

Uzroci glavobolje

Sinusne glavobolje nalaze uzrok u alergijskom rinitisu i drugim alergijama, kao i prehladama i gripu. Uzrok glavobolja usled napetosti je stres, potresni poslovni i porodični život, buka i slično, kao i zamor očiju, nepravilno držanje, mnogo kofeina, stiskanje zuba tokom sna.

Stezanje i širenje moždanih žila može biti uzrok migrena, ali može postojati i genetska veza. Takođe uzrok može biti velika količina kofeina, nekih namirnica, mirisa, promena nadmorske visine, godišnjeg doba, hormona, upotreba lekova protiv začeća, preskakanje obroka, boravak u zagušljivim prostorijama, bes, uzbuđenje, orgazam, uzimanje hladne hrane.

„Cluster“ glavobolje su najslabije jasne, i češće su kod pušača, a mogu uticati i alkohol i neke vrste hrana. Uzrok je nepoznat.

Lečenje glavobolje

Kombinacija dva pristupa lečenju je najkorisnija. Opuštanje je ključ!

Aromaterapija

Prste navlažite kapljicom ulja lavande pomešane sa običnim uljem, i kružnim pokretima masirati slepoočnice, udubljenja pored očiju, iza ušiju i na vratu. Kod sinusne glavobolje, isto se radi uz eukaliptus ili zimzelen (Gaultheria procumbens). Takođe može se udisati ruzmarin i nana. Obloge od ovih ulja i biljaka opuštaju mišiće i smanjuju bol.

Kiropraktika

Ako je uzrok glavobolje loše držanje, može se namestiti kičma i vrat, i time se smanjiti napetost mišića, a time glavobolja.

Lečenje lekovitim biljem

Vratić se najčešće koristi kao lek jer smanjuje serotonin, a kad se krvne žile stežu, tad se baš on luči, te vratić to sprečava. Može se žvakati par listića, ili da se uzimaju kapsule. Ako dođe do akutnog napada odmah uzeti 3-4 kapsule na 4 sata (ne više od 12 na dan). Migrene se mogu lečiti smesom crvenog gloga, lipe, ušljivca (Pedicuiaris canadensis), kapice (Scutellaria lateriflora) i snežne lopte (Viburnum opulus), koja se pije tri puta na dan. Tri doze kanadskog ljutića smanjuju bol. U slučaju javljanja mučnine i povraćanja, uzmite 500mg sušenog đumbira sa vodom (može i na dva sata).

Chamomilla vam preporučuje  tinkturu od valerijane ili čaj protiv visokog pritiska koji efikasno pomažu u snižavanju pritiska usled kojeg nastaju brojne glavobolje.

     

Homeopatija

Belladonnom se koristi za pulsirajući bol, a Bryonija kod jakih bolova, i bolova pri kretanju, buci, svetlosti. Kod bolnih sinusa, tu je Kali bichromicum. A u slučaju migrene, javite se stručnjaku.

Psihosomatsko lečenje

Meditacija i progresivno opuštanje ublažavaju glavobolje nastale stresom. Biofidbek metode su uspešne u slučaju stresa takođe. Metodom termalnog biofidbeka se može lečiti migrena – zagrevanje udova dovodi do širenja krvnih žila, ublažava njihovo stezanje, i time i jačinu migrene.

Ishrana

Čokolada, sirevi, agrumi, mesne prerađevine, crno vino – izazivaju migrenu. Vodite dnevnik, kako biste videli šta vam škodi.

Magnezijum opušta stegnute žile, pa uzimajte tri puta na dan 200mg. Vitamin B3 uzmite za bol (50-200mg).

Osteopatija

Veruje se da masaža glave, vrata i gornjeg dela leđa mekanom tkaninom pomaže.

Konvencionalna medicina

Sredstva protiv bolova mogu smanjiti bol. Sinusne glavobolje se leče i antibioticima i dekongestivima.

Kod migrene koristi se više lekova. Ako se napadi javljaju tri i više puta mesečno, možete koristiti profilaktičke lekove, tj. lekove prevencije (propranolol, beta-adrenergički blokator, blokator kalcijumovih kanala – verapamil, antidepresivi). Ako se napadi javljaju najviše tri puta mesečno koriste se lekovi sa izometeptenom ili ergotaminom. Sumatriptan ublažava migrenu i izaziva olakšanje. Nazalni sprej na bazi dihidroergotamina neutrališe serotonin i opušta krvne žile. Metoklopramid smanjuje mučninu, i nakon njega se može uzeti aspirin, na prvi znak migrene.

Kod „cluster“ glavobolja lekovi obični ne deluju mnogo, ali zato udisanje kiseonika pomaže i olakšava bol. Terapija kortikosteroidima, metisergid maleatom i litijumovim karbonatom takođe može smanjiti bolove, kao i blokatori kalcijumovih kanala i vazokonstriktori koji se koriste i za migrenu.

Alternativni načini lečenja

Leče se skriveni uzroci glavobolja. Napetost i stres se smanjuju tehnikama opuštanja.

Lečenje kod kuće

 • Hladne obloge na čelu, a tople na nogama, pomažu u slučaju migrene.
 • Na prvi znak pijte tri čaše ledene vode, i idite u zatamnjenju, tihu prostoriju, i držite hladan oblog na čelu. Ne stavljati jastuk ispod glave.
 • Udisanje kiseonika može sprečiti cluster glavobolju.

Dijagnostički postupci

Rendgensko snimanje, CT, lumbalna punkcija ili EEG su neophodni kako bi se potvrdilo o čemu je reč.

Način života

Redovna fizička aktivnost izaziva lučenje endorfina koji smanjuje bol. Aktivnostima i vežbama dolazi do širenja kapilara, protoka krvi i smanjenja migrene.

Sledeću vežbu radite kako biste sprečili glavobolju usled napetosti: duboko dišite, mislite ne lepe stvari, sedite, i podižite glavu sve dok vam se pogled ne zaustavi na plafonu (ne zabacujte glavu daleko), tada izdahnite i polako vraćajte glavu sve dok bradom ne pipnete grudi. Ponovite dva puta.

Vodite dnevnik i odgovarajte na pitanja poput:

 • Kad se javila glavobolja?
 • Koliko često se desi napad?
 • Gde se javi bol?
 • Šta prethodi?
 • U kom delu dana se javlja?
 • Da li se javlja nakon neke specifične hrane?
 • U kom trenu menstrualnog ciklusa se javljaju?
 • Da li ih izaziva buka, mirisi, vremenske prilike?
 • Koja reč ih opisuje (pulsirajuće, tupo, oštro itd.)?

Masaža

Masaža ublažava napetost mišića glave, vrata, ramena, i lica. Masirajte teme glave 10 minuta – srednje prste stavite na čelo uz ivicu kose, nežno povlačite prste ka temenu, i tako pravite sve veće krugove, dok ne dođete do slepoočnica. Onda njih masirajte par minuta, a potom palčevima masirajte podnožje lobanje u smeru temena. To će smanjiti napetost.