Gliste i pantljičare

Usled nehigijenskih uslova života, ovi paraziti napadaju ljude. Oni su različite veličine 1cm – 10cm. Bele gliste, koje uzrokuju askarijazu najčešće napadaju decu. Trihineloza je bolest kojoj je uzrok trihinela, i ako se ne leči dolazi do oštećenja srčanog sistema i nervnog sistema.

Ankilostome (rudarske gliste), su bele boje i one se hranu krvlju, glukozom i kiseonikom koji uzimaju iz membrane creva i time uzrokuju anemiju i ankilostomijazu. Strongiloide izazivaju strongiloidozu i šire se u pluća, te izazivaju stalni kašalj. Ovim glistama najčešće se zaraze osobe koje žive u malom prostoru stalno (zatvor, bolnice).

Pantljičare ne moraju biti opasne, osim kada kroz creva prodru u drugi deo tela. Zaraza ovim parazitima može da izazove disajne i kardiovaskularne probleme, ali se leči i nema trajnijih oštećenja.

Simptomi

Teškoće sa spavanjem, noćni nemir i jak svrab oko anusa – dečije gliste. Svrab na tabanima, osip, krvav ispljuvak, temperatura, proliv, anemija, umor – ankilostome.

Muka, proliv, bol u stomaku, vrtoglavica, umor – pantljičara (govedina, svinjetina, riba). Manjak apetita, telesne mase, osetljivost, proliv bol u stomaku, povraćanje – male pantljičare (glodari, psi).

Proliv, grčevi, temperatura, bol u mišićima, konjuktivitis, otok oko očiju – trihineloza.

Disajne tegobe, kašalj, povraćanje, nadimanje – askariaza. Male povrede koje svrbe, kašalj, bronhitis, proliv, bolovi u stomaku, gasovi – strongiloidoza.

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se jave neki od gore navedenih simptoma

Uzroci koji izazivaju gliste i pantljičare

Dečije gliste se nalaze u donjem delu probavnog trakta, i kada ženka napusti anus ona odlaže jajašca u tom području, te izaziva svrab koji je može biti opasan ako se češe (prenosi se na druge). Bela glista ulazi u organizam putem neoprane ili sirove hrane koja ima jajašca, a može i putem zemlje. Ankilostome i strongiloide ulaze putem zaražene vode i ako hodamo bosi. Larve dolaze do tankog creva i tu žive nekoliko godina i uzimaju hranljive materija iz creva, ali se jajašca mogu izlučiti putem stolice. Trihinela se dobija putem sirove hrane (svinjetina, divljač), jer može da sadrži larve u cistama. Probavni sokovi razgrade ciste, a larve ulaze u krvni i limfni sistem, i ukopaju se u mišić i stvaraju novu cistu.

Pantljičare se dobijaju putem sirove i nedovoljno kuvane hrane (govedine, svinjetine ili ribe), a deca mogu i slučajno progutati zaražene buve sa kućnih ljubimaca.

Prevencija

  • Bitno je prati ruke odmah posle toaleta i pre jela
  • Treba seći nokte na kratko radi izbegavanja skupljanja jajašaca dečijih glistica
  • Lečite gliste kod kućnih ljubimaca
  • Meso termički obraditi
  • Pribor za jelo detaljno prati
  • Nositi cipele u dodiru sa zemljom

Lečenje lekovitim biljem

  • Čaj od pelina (Artemisia absinthium) se pije 3x na dan. Takođe, tu je i crni orah (Juglans nigra) i njegovi ekstrakti – za dečije glistice i bele gliste.
  • Vratić (Tanacetum vulgare) se stavlja u vodi, kuva i pije 3x na dan. Ne u trudnoći. Ovo je za bele gliste i strogiloide.
Čaj od pelina

Ishrana

Ananas, sok od papaje i bundevine semenke dobro deluju protiv glista. Takođe ekstrakt semena grejpfruta pomaže.

Konvencionalna medicina

Pirantel ili mebendazol deluju na ankilostome i strongiloide. Oralne doze mebendazola leče dečije glistice. Bitno je lečiti sve članove jednog domaćinstva, kao i detaljno oprati svu posteljinu i odeću. Vazelin pomaže kod svraba anusa.

Trihineloza je blaga, i ne mora se lečiti, ali nekada simptomi budu jači, te je bitno uzeti lek (mebendazol). Kortikosteroidi se koriste ako se proširi bolest na krvni, disajni i nervni sistem. Bitno je proveriti da li su svi paraziti izbačeni iz organizma.

Alternativni načini lečenja

Nakon dijagnoze biraju se načini lečenja.

Dijagnostički postupci

Lepljivom trakom se pređe preko anusa i mogu se naći jajašca, a nekada se i u samom anusu ili u uzorku stolice vidi glista. Nekada se delovi pantljičara i glista nađu na posteljini ili odeći. Kad je reč o trihineli, lekar traži analizu krvi ili mišićnog tkiva.