Kijanje

Šta je kijanje i kako nastaje?

Kijanje je način na koji organizam izbacuje strane čestice iz nosnih šupljina. Ljudi kijaju iz 4 razloga: kad su prehlađeni, kad boluju od alergije, kad boluju od vazomotornog rinitisa i kad postoji sindrom nealergijskog rinitisa koji je praćen eozinofilijom (telo oslobađa histamin koji izaziva alergijske simptome poput kijanja).

Povremeno kijanje nije opasno, ali ako traje dugo ili je praćeno drugim alergijskim simptomima (curenje nosa, začepljen nos, bol u grlu, svrab i suzenje očiju) bitno je otići kod lekara.

Kijanje

Simptomi kijanja

  • Kijanje pokreće nadržaj nosa uglavnom
  • Kijanje može biti i deo raznih simptoma (ide uz svrab, curenje, začeljenost nosa, suzenje očiju i slično)

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju da se uz kijanje pojave i drugi simptomi alergije, astme, ekcemi

Uzroci

Kijanje izazivaju nadražujuće čestice unutar nosa.

Lečenje

Antihistaminici leče kijanje i alergiju. Bitna je kućna higijena kako bi se smanjili alergeni poput prašine, dlake ljubimaca i buđi. Alergijski rinitis se može ublažiti određenim koracima pre izlaska napolje.

Lečenje lekovitim biljem

Kako je učestalo kijanje tj. kijavica rezultat opšteg pada imuniteta, Chamomilla vam nudi nekoliko čajeva kao i sjajnu tinkturu za jačanje imuniteta.

Čaj od crvene deteline i čaj od koprive smanjuju simptome kijavice i olakšavaju disanje. Čaj od jagorčevine je odličan sekretolitik i smiruje nadražena pluća. Tinktura za jačanje imuniteta sadrži travu ivu, ehinaceu i neven koji efikasno jačaju imunitet.

Čaj od crvene deteline
Čaj od koprive
Čaj od jagorčevine
Tinktura za jačanje imuniteta

Homeopatija

U zavisnosti od simptoma, lekar će vam dati neki od sledećih lekova: Nux vomica, Pulsatilla ili Natrum muriaticum. Kod akutnog kijanja koristi se Arsenicum album, Sabadilla, Euphrasia, Crni luk ili Dulcamara.

Ishrana

Bitna je stručna pomoć. Alergije na hranu pogoršavaju alergijski rinitis, te je bitno izbaciti mleko, dodatke ishrani, i hranu sa pesticidima ili steroidnim hormonima (meso). Uzimati puno vitamina C i prirodnih antihistaminika.

Konvencionalna medicina

Lekar će da vas ispita o simptomima, i možda ćete uraditi alergijske testove. Možete dobiti alergijske injekcije, antihistaminike, savet da održavate kuću čistom, kao i kapi za nos.

Lečenje kod kuće

Odstraniti alergene iz kuće.