Kila

Šta je kila i kako nastaje?

Kila nastaje kad unutrašnji organ prođe kroz otvor ili oslabljeni deo mišića koji se nalazi oko njega. Najčešći oblici su preponska, hirurška, bedrena i pupčana kila.

Kod preponske kile, utroba ili mokraćni mehur prolazi kroz stomačni ćelijski zid ili se spusti u ingvinalni kanal. 80% slučajeva spada u ovu vrstu kila, i najčešće su kod muškaraca.

Hirurška kila nastaje kad se utroba protisne kroz stomačni ćelijski zid na mestu gde je nekada rađen hirurški zahvat. Često kod gojaznih i starih ljudi.

Bedrena kila nastaje kad se mokraćni mehur ili utroba spuste u gornji deo bedara, u kanal gde je bedrena aretrija. Često kod žena, trudnica i gojaznih žena.

Pupčana kila nastaje kad se deo tankog creva protisne kroz stomak u blizinu pupka. Često kod beba, gojaznih žena, ili žena koje su se porodile više puta.

Kila

Simptomi

  • Vidljiva potkožna oteklina na stomaku ili preponama
  • Osećaj težine u stomaku, praćen zatvorom ponekada
  • Neprijatan osećaj u stomaku ili preponama kad se diže teret ili se saginje

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko sumnjate na kilu
  • Ukoliko imate kilu, a osećate mučninu, povraća vam se, ne možete isprazniti creva – može biti reč o uklještenoj kili i tada dolazi do prekida dotoka krvi u unutrašnji organ ili može biti reč o opstrukciji creva – tada je hitan lekar

Uzroci

Osnova kile je kombinacija slabosti mišića i njihovog prejakog naprezanja. Pod pritiskom mišićno tkivo se rasteže ili puca i tada dolazi do prolapsa unutrašnjeg organa kroz raspuklinu u mišiću. Nekad je slabost urođena, a nekada se javlja kasnije u životu. Loša ishrana, pušenje, preveliki napor, povećavaju rizik za nastanak kile. Gojaznost, dizanje teškog tereta, proliv, zatvor, dugotrajni kašalj mogu izazvati kilu.

Lečenje

Pupčana kila prolazi sama od sebe, a ostale oblike bitno je lečiti i ukloniti hirurškim putem. Ukoliko se ne leči taj izbočeni deo organa može da ostane bez krvi i da se inficira, i tada tkivo odumire. Kod crevne kile i prestanka dotoka krvi, posledice su teške, i dolazi do opstrukcije creva, a onda i do infekcije, gangrene, perforacije creva, šoka, čak i smrti.

Prevencija

Izbegavati višak kilograma i prevelike fizičke napore. Paziti na ishranu i kad dižete teško savijajte se u kolenima, a ne u struku. Ne dižite preteško.

Konvencionalna medicina

Lekar može da gurne kilu na mesto i da vam da pojas da nosite dok ne dođe do operacije. Analgetici pomažu za smanjenje bolova. Operacija se izvodi uz lokalnu ili opštu anesteziju. Preposnska hernitomija se često izvodi uz primenu laparoskopa koji zahteva mali rez i omogućava brz oporavak.

Pacijent može da ustane već sledeći dan iz kreveta, ishrana nije ograničena. Potpuni oporavak traje 4-6 nedelja. Ne sme ni slučajno da se diže težak teret minimum 3 meseca. Mere prevencije su vrlo bitne, kako se kila ne bi vratila.

Alternativni načini lečenja

Ne leče kilu, ali mogu da ublaže neprijatnosti.

Dijagnostički postupci

Jednostavni pregled je dovoljan, jer je otok nekad vidljiv ili može da se opipa rukom. Ultrazvuk se koristi za bedrene kile, a rendgen snimka omogućava da se uoči opstrukcija creva.

Način života

Umerena, ali redovna fizička aktivnost razgibava i jača stomačne mišiće. Vežba: lezite na leđa, savijena su kolena i stopala su na podu, kao i ramena, a podižete zadnjicu i donji deo leđa i polako se spuštate na pod. Ponovite 10 puta.