Koprivnjača

Šta je koprivnjača i kako nastaje?

Alergijska reakcija koja je praćena pojavom osipa ili mrlja na koži naziva se koprivnjača ili urtikarija. Pored osipa, javlja se i jak svrab koji može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Međutim, ovi simptomi nekada mogu ukazivati na neki ozbiljniji poremećaj, naročito ako su praćeni otežanim disanjem.

Angiodenom je oblik urtikarije koji se razvija ispod kože i može izazvati oticanje unutrašnjih organa, zatvaranje disajnih puteva ili nekontrolisano grčenje creva. Ukoliko dođe do otoka u grlu, mogu se zatvoriti disajni putevi i dovesti do gušenja. Česta posledica naslednog angiodenoma je hronična koprivnjača koja ne izaziva svrab, ali je prati bol u stomaku i proliv.

Ako posle uboda pčele, ujeda insekata ili injekcije nekog leka dođe do pojave koprivnjače koju prati temperatura, mučnina, grčevi u želucu i otežano disanje, najverovatnije se radi o anafilaksi. To je šok imunološkog sistema (anafilaktički šok) koji zahteva hitnu medicinsku pomoć jer može biti smrtonosan.

Koprivnjača

Simptomi koprivnjače

  • Ispupčene bele mrlje na koži različite veličine koje su okružene osipom i često svrbe
  • Otoci ispod kože, najčešće oko očiju i usana, ređe na rukama i stopalima, a vrlo retko u unutrašnjosti grla, više peckaju nego što svrbe. To mogu biti simptomi angiodenoma.

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se mrlje koje peckaju pojave u grlu može doći do gušenja
  • Ako nakon uboda pčele ili ujeda insekata dođe do pojave koprivnjače koju prati suvo grlo, kašalj, hladan znoj, mučnina, vrtoglavica, otežano disanje ili nagli pad krvnog pritiska. Ovo su znakovi anafilaktičkog šoka.
  • Ako se napadi koprivnjače ponavljaju i traju mesec dana i duže. To znači da je bolest postala hronična i da vam je potrebna medicinska pomoć.
  • Ako se jave simptomi angiodenoma, naročito na glavi i vratu. Neophodna vam je lekarska pomoć jer se otok može proširiti na grlo ili jezik i zatvoriti disajne puteve prema plućima.
  • Ako se koprivnjača javi nakon transfuzije krvi. Moguća je alergijska reakcija na krv davaoca.

Uzroci

Kada organizam dođe u kontakt sa nekim alergenom dolazi do oslobađanja velikih količina histamina koji izaziva pojavu kožnog osipa, odnosno koprivnjače ili urtikarije. Alergeni koji najčešće izazivaju koprivnjaču su mlečni proizvodi, riba i koštunjavi plodovi, lekovi kao što su penicilin ili acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin), razni dodaci prehrambenim proizvodima, emulgatori, aromatici i konzervansi.

Koprivnjaču mogu izazvati i preterana hladnoća ili vrućina, stres, pritisak na kožu, ujed insekata, streptokokne infekcije grla kod dece ili hepatitis B kod odraslih, a u retkim slučajevima i transfuzija krvi.

Lečenje

U lečenju koprivnjače je najbitnije odrediti uzročnika. Kada otkrijete koji alergen izaziva koprivnjaču, možete ga izbegavati. Za ublažavanje svraba koristite tečni mentol puder ili hladne obloge.

Blagi oblici koprivnjače najčešće nestanu nakon nekoliko sati, a kod dugotrajnijih pojava možete koristiti antihistaminike koje možete kupiti bez lekarskog recepta. Ako posle njihove upotrebe ne dođe do poboljšanja, obratite se lekaru. Ukoliko primetite simptome angiodenoma ili anafilakse, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Lečenje lekovitim biljem

Lekovito bilje može pomoći pri ublažavanju svraba kod koprivnjače. Možete koristiti melem od mišjakinje (Stellaria media) ili dodajte nekoliko kašičica sušenog lista mišjakinje u vodu za kupanje. Tinktura ili čaj od odoljena (Valeriana officinalis), pasiflore (Passiflora incarnata) ili nane (Mentha piperita) mogu ublažiti koprivnjaču koja je izazvana stresom.

Nana – menta
Odoljen

Homeopatija

Homeopatija je još jedan od načina lečenja koprivnjače. Homeopata vam za svarb može preporučiti preparat Urtica urens (12x). Apis (12x), koji se dobija iz pčelinjeg meda, može pomoći kod ublažavanja crvenila i otoka. Oba ova preparata se mogu nabaviti i bez lekarskog recepta, a uzimaju se svaka dva do tri sata, ali ne više od ukupno četiri doze ako se simptomi do tada ne povuku.

Psihosomatsko lečenje

Stres može izazvati porast nivoa histamina u organizmu i izazvati koprivnjaču. Zbog toga su veoma delotvorne neke metode opuštanja kao što je hipnoterapija, vizualizacija ili quingong u cilju smanjenja stresa i ublažavanju hroničnih oblika koprivnjače.

Ishrana

Uzrok blage komprivnjače mogu biti razni aditivi koji se dodaju prehrambenim proizvodima, ali i toksini u nekim namirnicama. Ima ih u mlečnim proizvodima, orasima, ribi, jajima, brašnu, mahunastim plodovima, čokoladi, jagodama i paradajzu. Ako želite da utvrdite šta od toga kod vas izaziva koprivnjaču, možete primeniti metodu eliminacije. Prvih nekoliko dana jedite samo onu hranu za koju ste sigurni da ne izaziva alergijsku reakciju. Nakon toga postepeno dodajte “sumnjive namirnice”. Vodite dnevnik o svojim obrocima da biste nakon pojave koprivnjače tačno znali šta ju je izazvalo. Ako se koprivnjača ne povuče duže vreme, obratite se kožnom lekaru koji će uraditi potrebne analize.

Konvencionalna medicina

Za lečenje koprivnjače lekar će vam najčešće prepisati antihistaminike. Kod otoka se mogu koristiti oralni kortikosteroidi koji brže deluju, ali se oni daju uglavnom samo u težim slučajevima gde su moguće razne komplikacije ili gušenje. Lečenje koprivnjače koja je izazvana izloženošću prevelikoj hladnoći vrši se ultraljubičastim svetlom. Dok pojava potkožnih otoka tkiva ili angiodenoma uglavnom zahteva bolničko lečenje.

Alternativni načini lečenja

Lekovitim biljem, homeopatskim lekovima i drugim oblicima alternativnog lečenja mogu se ublažiti svrab i koprivnjača. tehnike opuštanja i poseban način ishrane mogu pomoći u lečenju koprivnjače izazvane stresom ili alergijama.

Lečenje kod kuće

Za ublažavanje koprivnjače kod kuće, najbolja je opuštajuća kupka. Vodi za kupanje dodajte 5-6 kašičica zobi, 3 kašičice kukuruznog skroba ili sode bikarbone ili jak čaj od mišjakinje. Ako ste alergični na ubod pčele ili insekata, lekar vam može dati pribor za prvu pomoć, koji pored ostalog sadrži i veoma delotvoran bronhodilatator adrenalin.