Koštani trnci

Šta su koštani trnci i kako nastaju?

Svaki čovek se bar jednom u životu susreo sa bolovima u leđima ili ukočenošću vrata koji se javljaju kao posledica neke povrede ili nakon neke fizičke aktivnosti. Međutim, nekada se može javiti jak bol bez očiglednog uzroka. Takvi bolovi često nestanu sami od sebe, ali mogu biti i posledica neke ozbiljne bolesti, kao što je artritis. Jedan od uzroka takvih bolova mogu biti i koštani trnci koji se javljaju kada dođe do neprirodnog rasta na krajevima kosti, naročito na kičmi ili ekstremitetima. Oni mogu pritiskati nerve ili mišiće, i pri tom izazvati veoma jake bolove tokom uobičajenih aktivnosti.

Koštani trnci

Simptomi

  • Ukočenost ili bol u vratu i leđima
  • Trnci u vratu, rukama ili šakama
  • Vrtoglavica, glavobolja, gubitak ravnoteže
  • Oštar bol pri prenošenju težine na jedno ili oba stopala

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako bolovi ne prestaju dva do tri dana nakon što ste uzeli analgetike i odmarali leđa; to može biti znak izobličenog diska između pršljenova.
  • Ako se jave jaki bolovi u vratu i leđima i pri najmanjem pokretu; moguće je da je koštani trn uklještio nerv.

Uzroci

Kako starimo, na krajevima kosti koje se sastaju u zglobovima, naročito pršljenovima u osnovi kičme, dolazi do određenih promena. Fibrozni prstenovi, međupršljenski diskovi ili diskovi otvrdnu i smanjuju se, a elastična hrskavica na krajevima kosti postaje sve tvrđa. Prostor između pršljenova postaje sve uži, i koštana masa taj gubitak nadoknađuje stvaranjem izraslina koje se nazivaju koštani trnci. Oni se najčešće javljaju kod starijih osoba koje imaju problema sa diskovima, ali od njih mogu patiti i mlađi ljudi, naročito sportisti, plesači ili fizički radnici, odnosno svi oni koji izlažu mišiće, ligamente i tetive velikom naporu.

Za razliku od zdravih zglobova i kosti, na čijim krajevima se stvara zaštitni sloj hrskavice, kod koštanih trnova to nije slučaj. U nekim slučajevima, njihove površine se izglade prirodnim kretanjem, ali kada do toga ne dođe, koštani trnovi se taru o druge koštane površine, nerve ili krvne sudove, i tako izazivaju bolove i upalu. Kada takvi trnovi nastanu u gornjim vratnim pršljenovima, izazivaju oboljenje koje se naziva cervikalni osteoartritis. Oni mogu dovesti i do stvaranja išijasa, a moguće je da se pojave i u stopalu (desno) i izazvati jake bolove pri stajanju i hodanju.

Lečenje

Bolovi koje izazivaju koštani trnci se mogu ublažiti mirovanjem, podupiranjem leđa i lekovima.

Prevencija

  • Koristite zglobove na ispravan način
  • Umereno vežbanje, hodanje, vožnja bicikla, plivanje, tenis..
  • Pokušajte da smanjite višak kilograma.

Kiropraktika

Kiropraktika može ublažiti bolove koji su posledica koštanih trnova u pršljenovima. A kiropraktičar može koristiti i metode fizikalne terapije za ublažavanje bolova koje uzrokuje trn u peti.

Homeopatija

Koji lek će homeopata preporučiti zavisi od toga da li je bol u vratu ili leđima posledica vremenskih uslova, emotivnog stresa ili mehaničkog istezanja. Pre prepisivanja bilo kakve terapije, homeopata će izvršiti analizu genetskog i psihološkog stanja pacijenta.

Konvencionalna medicina

Za ublažavanje bolova, lekar će vam najpre prepisati neki od analgetika kao što su acetilsalicilna kiselina (Aspirin), ibuprofen ili neko drugo sredstvo. Da bi se ograničilo kretanje i smanjio pritisak na uklješteni živac, preporučiće vam ortopedski okovratnik ili remenje za kičmu. Kod težih slučajeva preporučuje se operacija i uklanjanje koštanih trnova, ali ni to nije uvek trajno rešenje, jer trnovi mogu ponovo izrasti.

Ako trn izraste na kosti stopala koje nosi težinu tela, lekar će vam predložiti uložak za cipelu od sunđeraste gume koji ima rupu ispod trna da bi se ublažio pritisak na to mesto.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja se svode na ublažavanje bolova i rad na telu da bi se poboljšao raspon kretanja.

Lečenje kod kuće

Za ublažavanje manjih bolova u leđima uzmite analgetik koji se može kupiti bez lekarskog recepta. Kada se upala smanji, stavite na bolno mesto termofor uvijen u peškir. Spavajte na tvrdom krevetu, ili na podu sa jastucima ispod glave i listova.

Dijagnostika

Najčešće se radi snimanje rendgenom ili CT snimanje kičme, jer mogu postojati brojni uzroci bolova u leđima. Magnetna rezonanca (MRI) ili elektromiografija (EMC) se rade da bi se utvrdilo da li je došlo do oštećenja živaca ili mišića.