Krup

Šta je krup i kako nastaje?

Krup je uzrokovan virusnom infekcijom larinksa ili grkljana, najčešće se javlja kod dece i može biti u vezi sa infekcijom gornjih disajnih puteva kao što su kašalj i curenje iz nosa. Prvi simptom koji se javlja je kašalj koji podseća na lavež psa ili glasanje foka. Kada dođe do upale grla, dušnik se sužava, bronhijalni putevi su začepljeni sekretom i dete ima teškoće pri disanju. Zbog suženih disajnih puteva, zvuk pri disanju postaje šupalj i šištav i naziva se stridor.

Krupu su najčešće podložna deca starosti od tri meseca do šest godina (prosečna starost je dve godine). Bolest je veoma zarazna, i može trajati pet do šest dana. Kod blažih oblika, dovoljno je kućno lečenje, a u težim slučajevima ili u slučaju epiglotitisa (bakterijska infekcija epiglotisa, tj. poklopca koji pokriva dušnik), čiji simptomi su slični krupu, možda će biti potrebna hospitalizacija.

Simptomi krupa

 • Jak kašalj koji podseća na lavež psa, otežano disanje i ponekad promuklost zbog upale glasnih žica.
 • Teško disanje praćeno napinjanjem vratnih mišića, rebara ili grudne kosti, pri čemu se ova područja primetno stežu pri svakom udisaju.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako se uz krup javi i temperatura viša od 39,5° C
 • Ako se i pored lečenja kod kuće simptomi krupa pogoršavaju, možda će biti potrebna hospitalizacija.
 • Ako dete boluje od krupa, a njegova respiratorna stopa pređe 50, teško diše, ne može da govori ili pobledi, odnosno poplavi. Pozovite hitnu pomoć, jer to mogu biti simptomi teške respiratorne krize.
 • Ako dete koje je mlađe od pet godina ubrzano i glasno diše, možda ima neko strano telo u grlu.
 • Ako dete iznenada dobije kijavicu, ne može da guta i ima visoku temperaturu, ali bez kašlja, naginje se prema napred, ali ne može da savije vrat ili da govori. To može biti znak epiglotitisa, bakterijske infekcije koja izaziva začepljenje disajnih puteva. Ne pregledajte sami detetu unutrašnjost grla, jer to može potpuno zatvoriti disajne puteve i zaustaviti disanje. Pozovite hitnu pomoć.

Uzroci

U najvećem broju slučajeva, krup izaziva virus parainfluence. Bolest se prenosi vazduhom, putem kapljica iz kašlja obolelog deteta.

Lečenje

Iznenadni napad krupa može kod vas ili kod vašeg deteta izazvati paniku. Zbog toga pokušajte da umirite dete, jer će plač samo otežati disanje. Krup se može lečiti parom koja omekšava lepljivu i osušenu sluz u disajnim putevima. Obzirom da se simptomi pogoršavaju noću, lekar će vam preporučiti da spavate u istoj sobi sa detetom kako bi mogli da pratite njegovo disanje i na vreme da reagujete.

Lečenje lekovitim biljem

Za ublažavanje upornog kašlja koristi se seme anisa (Piminella anisum), majčina dušica (Thymus vulgaris). Oni deluju kao supresori ili potiskivači kašlja.

Anis
Majčina dušica

Homeopatija

Prvi homeopatski lek izbora za lečenje krupa je Aconite koji se daje u dozama 12x ili 30c na početku napada, a zatim na svakih 30 minuta sve dok dete ne zaspi.  Ako Aconite ne deluje, preporučuje se Spongia u istim dozama i istim vremenskim intervalima. Kod bronhijalnog kašlja sa više sekreta koristi se Hepar sulphuris za lečenje akutnog krupa.

Konvencionalna medicina

Skoro kod svih slučajeva krupa, sem onih najtežih,  preporučuje se kućno lečenje. Ako su simptomi teški, lekar će vas uputiti na snimanje rendgenom da bi se ustanovilo da li je reč o epiglotitisu koji zahteva lečenje antibioticima i hospitalizaciju. Takođe, teški slučajevi krupa zahtevaju boravak u bolnici i inhalaciju lekovima kao što je racemički adrenalin ili oralni kortikosteroid, da bi se sprečili otoci.

Lečenje kod kuće

 • Za pomoć pri disanju može se koristiti hladni ovlaživač vazduha. Okrenite paru od lica deteta i ne stavljajte lekove u vodu jer oni mogu nadražiti grlo.
 • Para može razrediti sekret i opustiti grlo. Pustite vruću vodu pod tušem i pustite da se kupatilo napuni parom. Nosite dete po kupatilu, ali ne pod tuš, sve dok ne počne lakše da diše.
 • Nekada hladan vazduh može ublažiti krup, pa dete provozajte noću u automobilu sa otvorenim prozorima.
 • Koristite paracetamol za snižavanje temperature i spuštanje respiratorne stope.
 • Dajte detetu dosta tečnosti, da bi se nadoknadila ona izgubljena i da bi se razredio sekret.

Sklanjajte dete od duvanskog dima.