Krvni ugrušci

Šta su krvni ugrušci i kako nastaju?

Kroz arterije koje su debele kao palac i kapilare koji su tanki kao vlas kose, krv slobodno teče. Kada dođe do neke povrede ili traume, krv se zgrušava i prestaje da teče na mestu povrede. Zgrušavanje krvi je veoma važno kad dođe do povrede krvnog suda, ali stvaranje krvnih ugrušaka u zdravim krvnim sudovima može biti smrtonosno. Ugrušci koji se stvore u krvnim sudovima mogu dovesti do razvoja bolesti srca ili bolesti vena kao što je flebitis.

Tromb je ugrušak koji se stvori u srcu ili krvnom sudu i tu i ostane. Manji trombovi se mogu stvoriti na zidovima krvnih sudova da bi zalečili sitne povrede, a nakon toga se sami rastope. Ipak, ako se ne rastope mogu usporiti krvotok ili se osloboditi i oteći zajedno sa krvlju. Ugrušak koji putuje kroz krvotok, a zatim se zaustavi na nekom mestu u krvnom sudu, naziva se embolus. Embolusi se ređe javljaju od tromba, ali su zato dosta opasniji.

Od veličine krvnog ugruška i od mesta na kom se on nalazi, zavisi i njegova potencijalna opasnost. Na primer, ugrušak u cerebralnoj arteriji može izazvati moždani udar, a krvni ugrušci koji se nalaze u koronarnim arterijama, odnosno arterijama koje snabdevaju srce, mogu izazvati srčani udar. Do gubitka vida mogu dovesti sitni krvni ugrušci u arterijama oka, embolus u plućima može da začepi plućnu arteriju i da dovede do teškog disanja, a može imati i smrtni ishod.

Simptomi

  • Krvni ugrušci nemaju neke očigledne simptome, i najčešće se otkrivaju kada dovedu do komplikacija i raznih oboljenja
  • Iznenadni i izolavani bol u ruci ili nozi koji je praćen promenom boje kože, trncima ili osećajem hladnoće neposredno ispod mesta bola može ukazivati na veliki ugrušak koji sprečava protok krvi. Ako se ne leči može izazvati gangrenu, odnosno odumiranje tkiva
  • Tvrda, plavkasta kvržica u veni može biti posledica velikog krvnog ugruška
  • Iznenadni delimični ili potpuni gubitak vida na jednom oku može ukazivati na krvni ugrušak koji je začepio mrežnjačnu arteriju
  • Jaka vrtoglavica koja narušava vašu ravnotežu i sposobnost stajanja ili hodanja može biti posledica malog krvnog ugruška u cerebralnoj arteriji

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako bolujete od angine pektoris ili imate simptome koji ukazuju na moždani udar. Uzrok može biti krvni ugrušak.
  • Ako se dogodi iznenadni ili imate trajni senzorni poremećaj. Mogući uzrok može biti krvni ugrušak koji je začepio krvni sud.

Uzroci

Unutar krvnih sudova koji su oštećeni, ili ako se krvotok uspori, doći će do stavranja krvnih ugrušaka. Takođe, kada se upale zidovi krvnih sudova kod bolesti poput flebitisa, može doći do stvaranja krvnih ugrušaka. Mirovanje u ležećem položaju, kao i često letenje ili vožnja na veće udaljenosti, mogu dovesti do usporavanja krvotoka i stvaranja ugrušaka. Posle porođaja može doći do infekcije materice ili karlice, a kao komplikacija se može javiti tromboza karlične vene.

Stvaranje ugrušaka može biti i posledica bolesti srčanog mišića koja sprečava srce da delotvorno pumpa krv. Neka oboljenja krvi mogu izazvati stvaranje ugrušaka. Na primer, bolest koja se naziva trombocitemija odlikuje se povećanom proizvodnjom krvnih zrnaca, trombocita, koje pospešuju zgrušavanje, i tako dovode do prekomernog zgrušavanja. Ostali činioci koji mogu izazvati stvaranje ugrušaka su pušenje, upotreba oralnih kontraceptiva, slaba ishrana, gojaznost, proširene vene i mnoge druge bolesti.

Prevencija

  • Jedite raznovrsnu hranu koja sadrži manje zasićenih masi, a što više voća, povrća i prirodnih vlakana.
  • Redovno vežbajte da bi poboljšali rad krvotoka i održavali zdravu telesnu težinu.
  • Pacijentima koji imaju predispozicije za stvaranje ugrušaka lekari preporučuju svakodnevno uzimanje acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina). Ali pošto je to jak lek, ne uzimajte ga trajno bez saveta lekara.

Rad na telu

Ako zgrušavanje nastaje u nogama, a njegov uzrok je slab krvotok, terapija masažom može pomoći. A ako imate flebitis, masažu treba da izvodi stručno lice da bi se izbeglo pokretanje ugruška.

Lečenje lekovitim biljem

Smatra se da paprika (Capsicum frutescens) i ginko (Ginko biloba) rastvaraju fibrin, belančevinu koja igra ulogu u stvaranju ugrušaka. Kurkuma (Cu reuma longa), borovnica (Vaccinium myrtillus), đumbir (Zingiber officinale), ekstrakt kore grožđa, ekstrakt mire (Commiphora molmol) smanjuju lepljivost krvnih zrnaca. A beli luk (allium sativum) i crni luk (Allium čepa), bromelin (enzim iz ananasa) navodno postižu oboje.

Tinktura Ginka

Ujedi koji leče

Naučnici su pronašli enzime koji sprečavaju zgrušavanje krvi  u pljuvački slepog miša, pijavice i u otrovu zmije Ancistrodon contortrix. Oni daju pijavici i slepom mišu dovoljno vremena da se nahrane krvlju žrtve, a zmiji pomažu da se otrov brže širi kroz krvotok žrtve. Ovakvi sintetički enzimi bi mogli predstavljati novi lek protiv stvaranja krvnih ugrušaka.

Ishrana

Neki stručnjaci preporučuju veći unos ribe jer smatraju da neka riblja ulja čine krvna zrnca manje lepljivima. Vitamn E i magnezijum mogu delovati kao prirodni antikoagulansi, pa se posavetujte sa lekarom o dodatnim količinama.

Konvencionalna medicina

Kao prevencija u nekim slučajevima, kod pacijenata kod kojih postoji opasnost od embolije ili tromboze, lekar će prepisati acetilasalicilnu kiselinu (Aspirin). Kod ozbiljnijih slučajeva može se koristiti streptokinaza da bi se razbili postojeći ugrušci koji se nalaze u srcu i plućima. Nakon operacije, nekada se daje heparin intravenozno da bi se sprečilo stvaranje ugrušaka ili zaustavila tromboza dubokih vena. Hirurškom intervencijom se mogu ukloniti ugrušci u srcu i krvnim sudovima, ali samo u slučajevima kada oni mogu izazvati odumiranje tkiva.

Alternativni načini lečenja

Pre nego što počnete lečenje lekovitim biljem ili vitaminima, a pri tom koristite lekove protiv zgrušavanja krvi, posavetujte se sa lekarom o mogućim kontraindikacijama.