Kurje oči i kalusi

Šta su kurje oko i kalusi?

Kurje oči se najčešće stvaraju na nožnim prstima i stopalu, a kalusi – odnosno zadebljanja kože nastaju na rukama, stopalima ili na drugim mestima gde se ponavlja trenje (npr može se razviti na bradi violiniste). Iako su nelagodni, naše telo ih stvara da bi zaštitilo osetljivu kožu koja je izložena pritisku ili trenju o kost ispod nje.

Razlikuju se tvrdo i meko kurje oko. Tvrdo kurje oko je mali komad zadebljale mrtve kože sa tvrdim jezgrom, a meko ima mnogo manju površinu i najčešće se javlja između nožnih prstiju. Još jedan, ali vrlo redak oblik kurjeg oka je semenoliko kurje oko. To je komadić tvrde kože oko malog čepa holesterola. Ovo kurje oko se javlja samo na tabanu i često je posledica anhidroze, odnosno nemogućnosti izlučivanja znoja.

Kalusi se takođe mogu javiti u više oblika. Obični kalus koji se javlja kao posledica trenja ruku ili stopala, zatim kalus na tabanu i nasledni kalus, koji može nastati na tabanima ili dlanovima. Oni su veći od kurjih očiju, i mogu biti široki do 2,5cm.

Kurje oko

Simptomi

 • Tvrdo kurje oko je zbijeni komadić tvrde kože sa gustim jezgrom, javlja se na gornjoj strani prsta na nozi, spoljašnjoj strani malog prsta ili na tabanu
 • Meko kurje oko je crveni deo kože širine do 1,5 cm, sa tankim i glatkim središtem sa bočne strane nožnog prsta
 • Semenoliko kurje oko je krug mrtve kože na peti ili gornjem delu tabana koje podseća na čep
 • Kalus ili zadebljanje kože je komad zbijene mrtve kože široke do 2,5 cm. Može se javiti na tabanima, dlanovima ili bilo kom drugom delu tela koje je izloženo trenju
 • Kalus na tabanu je zbijena mrtva koža široka do 2,5 cm, i ima izraženo belo središte
 • Nasledni kalus je deo mrtve kože širok do 2,5 cm, nastaje i tamo gde nema očiglednog trenja ili pritiska, kao na primer na tabanu ili dlanu. Ponavlja se kod članova porodice, i obično se javlja kod dece.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako slučajno posečete kurje oko ili kalus, jer rana može biti podložna razvoju infekcije.
 • Ako iz kurjeg oka izlazi gnoj ili bistra tečnost, moguće je da je inficiran ili ulcerozan. U oba slučaja je neophodan lekarski pregled.
 • Ako imate kurje oko a bolujete od dijabetesa, ateroskleroze ili drugih bolesti krvotoka. Može se javiti sekundarna infekcija.

Uzroci

Glavni uzrok nastanka kurjeg oka je nošenje neudobne i tesne obuće, mada se u nekim slučajevima kurje oči i zadebljanja razvijaju usled nepravilnog hodanja. Cipele sa visokom štiklom najčešće dovode do stvaranja kurjeg oka, pa se zbog toga ono stvara kod žena četiri puta više nego kod muškaraca.

Meke kurje oči i kalusi na tabanima mogu biti uzrokovani trenjem ili pritiskom. Ako kod deteta primetite zadebljanje kože koje nema neki očigledan uzrok, verovatno je reč o naslednom kalusu.

Obzirom da su stopala većinu vremena zatvorena u vlažnom okruženju, stvaraju se uslovi za razvoj bakterija. Stafilokokne infekcije se mogu razviti kada bakterije uđu u kurje oči kroz oštećenja na koži, i tako izazovu iscedak tečnosti ili gnoja iz inficiranog kurjeg oka.

Da bi utvrdio da li je oboleli deo kože kalus ili bradavica, lekar će sastrugati malo kože sa tog područja. Kod bradavica dolazi do krvarenja, dok zadebljanja samo otkrivaju još slojeva mrtve kože. bitno je utvrditi razliku, jer su bradavice virusne i teško se leče, a zadebljanja kože ili kalusi (osim naslednih) se mogu uspešno izlečiti.

Lečenje

Većina kurjih očiju i kalusa postepeno nestaju kada se ukloni trenje ili pritisak. Zbog toga nosite što udobniju obuću koja pristaje vašoj nozi.

Prevencija

Kupujte obuću koja pristaje vašoj nozi. Pazite da vam odgovara širina, a između vašeg najdužeg prsta i prednjeg dela cipele treba da bude 1 cm mesta, izbegavajte špicaste cipele i visoke potpetice. Redovno popravljajte obuću jer istrošeni đonovi nisu adekvatna zaštita od udaraca izazvanih hodanjem po tvrdim površinama, a istrošena postava može oguliti kožu, što pogoduje razvoju bakterija. Istrošene pete povećavaju nejednak pritisak na petnu kost, koja nosi 25% vaše težine. Ako se đonovi ili pete vaše obuće nejdnako troše, posetite ortopeda koji će vam preporučiti korektivne cipele ili uloške.

Lečenje lekovitim biljem

Krema od nevena (Calendula officinalis) može omekšati tkivo i sprečiti upalu. Nanosite je dva do tri puta dnevno na kurje oči ili kaluse.

Hidroterapija

Nadraženost stopala se može ublažiti potapanjem stopala u vodi sa Epsomovom soli. Kurje oči možete omekšati sokom od limuna.

Konvencionalna medicina

Većina lekara neće preporučiti pacijentima sredstva koja sadrže salicilnu kiselinu za lečenje kurjeg oka, jer ako se nepravilno upotrebe, flasteri mogu oštetiti zdravo tkivo oko kurjeg oka. Pravilno postavljeni moleskinski jastučići (napravljeni od posebne jake pamučne tkanine) mogu ublažiti pritisak na kurje oko. Oralni antibiotici uopšteno pročišćavaju inficirane kurje oči, ali nekad se mora napraviti rez da bi istekao gnoj. Antibiotske masti koje se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, nisu delotvorne kod inficiranih kurjih očiju, jer je većina stafilokoknih bakterija otporna na njih.

Hidrokortizonska krema može pomoći kod odstranjivanja ispucalih kalusa. Nanesite kremu i prekrijte taj deo plastičnom kesom ili čarapom preko noći, a ujutro istrljajte zadebljanje grubim peškirom ili četkom. Za struganje mrtve kože kalusa nakon tuširanja možete koristiti kamen plovućac, a zatim naneti kremu sa ureom. Međutim, ovo ne pokušavajte sa kurjim okom jer ćete ga trljanjem samo učiniti bolnijim i osetljivijim.

Možete i hirurški ukloniti kalus sa tabana, ali to nije dugoročno rešenje, jer će se on opet vratiti. umesto toga pazite da vam stopala budu suva i da ne budu izložena trenju. Nosite udobnu obuću koja nije tesna, pamučne čarape umesto vunenih i sintetičkih jer one nadražuju kožu. ako je kurje oko ili kalus posledica neprirodnog položaja stopala ili rotacije kuka, ortoped će vam preporučiti ortopedske uloške za cipele.

Alternativni načini lečenja

Alternativna medicina može pomoći metodama rada na telu u cilju ispravljanja neravnoteže tela pri stajanju i hodanju. Tehnike koje se koriste u lečenju hroničnih kurjih očiju i kalusa su Rolfing, Aston-Pattering i Foldenkrais.

Lečenje kod kuće

Kod lečenja kurjeg oka i kalusa, najbitnije je naći uzrok trenja i ukloniti ga. A u međuvremenu održavajte stopala i postupajte pažljivo sa njima:

 • Napravite kupku sa Epsomovom soli, i potapajte stopala svaki dan da bi umirili i omekšali kožu.
 • Za ispucale kaluse koristite hidrokortizonsku mast ili mast od nevena. A krema od aloje (Aloe barbadensis) će umiriti i obnoviti kožu.
 • Što češće izlažite stopala svežem vazduhu.
 • Kamenom plovućcem ili turpijom skinite mrtvu kožu kalusa, ali nikada njima ne trljajte kurje oko.
 • Nemojte sami seći ili guliti mrtvu kožu, jer to može dovesti do razvoja infekcije.