Materica – tegobe

Koje tegobe mogu pogoditi matericu?

Materica je mišićni organ smešten iza mokraćnog kanala i ispred zadnjeg creva, čiji se donji deo sužava u otvor koji vodi do vagine, a sa strane su smešteni jajnici. Materica ima sluznicu – endometrijum koja se menja sa menjanjem mesečnog ciklusa. Kad dođe do oplodnje, oplođeno jajašce ulazi u zid materice, gde se fetus razvija.

Materica je kod 20% žena nagnuta unazad i to može biti urođeno, ali i uzrokovano tumorima, upalama i slično. Abnormalno endometrijsko krvarenje je disfunkcionalno krvarenje iz materice i javlja se kao menoragija – obilno menstrualno krvarenje, metroragija – krvarenje između dva ciklusa ili hornična polimenoreja – ciklus kraći od 1 dana.

Spuštanje materice je takođe tegoba koja se dešava kada se materica toliko spusti da se i kroz vaginu. Ovaj poremećaj javlja se kod žena srednjih godina koje su rodile decu težu od 4,5kg, ali i kod onih koje nisu rađale.

Miomi se mogu javiti na ili u materici, a to su dobroćudni tumori ili izrasline različite veličine koje rastu sporo i javljaju se kod žena starijih od 35 godina. Fibroidi tj. miomi su češći kod crnkinja i iako ne izazivaju velike tegobe mogu dovesti do otežanog začeća, ili do bolova pri orgazmu.

Simptomi tegoba materice

  • Obilno, dugotrajno krvarenje uz bolove u donjem delu leđa i stomaka
  • Otežano obavljanje nužde
  • Krvarenje između dva ciklusa
  • Nezdravo krvarenje pre menopauze

Kada se obratiti lekaru?

  • Oštri, hronični bolovi u donjem delu stomaka
  • U slučaju obilne menstruacije

Uzroci

Uzrok fibroida nije poznat, ali je povezan sa hormonima – kontracepcijska sredstva, estrogen i trudnoća mogu da izazovu rast.

Disfunkcionalno krvarenje iz materice se javlja zbog nekontrolisanog delovanja estrogena na sluznicu materice. Tumori, gojaznost, izostanak ovulacije kod žena može da izaziva disfunkcionalno krvarenje iz materice.

Lečenje tegoba na materici

Histerektomija je način lečenja ovih problema, ali danas ima i drugih načina.

Prevencija

Odmor, izbegavanje stresa, malo masnoća i mnogo vlakana su neka vrsta prevencije.

Akupresura

Tačke Slezina 6, 8, Jetra 3 i Žila začeća mogu biti korisne kod grčeva.

Rad na telu

Masaža i tai chi povećavaju protok energije.

Homeopatija

Plava stanićarka, crna cimifuga, konopljika se pomešaju i uzima se. Divlji jam se koristi za grčeve.

Ishrana

Povećati unos hrane sa vlaknima, smanjiti masnoće, dovesti hormone u ravnotežu, uzimati vitamin C, bioflavonoid, vitamin A, E.

Konvencionalna medicina

U slučaju da fibroidi ne izazivaju tegobe, može se sačekati, jer ne rastu svi. Bitno je pratiti rast, i ići na redovne preglede. Ne treba uzimati kontracepcijska sredstva niti dodatne količine estrogena. Agonisti otpuštajućeg gonadotropnog hormona se daju za smanjenje mioma pre operacije.

Miomektomija je operativni način odstranjivanja mioma, i ona se radi u slučaju bolova i ogromnih tegoba.

Kod disfunkcionalnog krvarenja žene dobijaju kontracepcijske pilule, otpuštajuće hormone progesterona ili gonadotropina.

Histerktomija se koristi kod obilnog krvarenja i stalnih bolova.

Ablacija endometrija zaustavlja krvarenje i obavlja se laserski. Manje je invazivan metod, ali u slučaju prolapsa materice neophodna je histerektomija kojom se ista odstranjuje.

Nekada je moguće i ugraditi pesar tj. plastični predmet koji sprečava ispadanje materice – nije dugoročno rešenje.

Alternativni načini lečenja

Ublažavaju simptome, i koriste se kao dopuna.

Lečenje kod kuće

U slučaju spoljašnjih fibroida stomak se može povećati, i tada ležanje i tople obloge mogu ublažiti bolove. Kegelove vežbe mogu biti veoma korisne – vežbe opuštanja i stezanja mišića.

Dijagnostički postupci

Ultrazvuk može ukazati na fibroide. Biopsija endometrijuma može takođe pomoći u postavljajnju dijagnoze. Prolaps materice se vidi kroz otok koji se javlja.

Način života

Smanjiti dnevne poslove i više odmarati tokom ciklusa.