Menstrualne tegobe

Šta je menstruacija i kako nastaje?

Menstruacija nastaje onda kada se jajašce (jajna ćelija) ne oplodi i tada se oslobodi progesteron koji podstiče da se sluznica materice oljušti, te tako dolazi do krvarenja. To se događa na 28 dana, ukoliko ne dođe do trudnoće ili menopauze. Bol i jačina menstruacije se razlikuju. Neke tegobe su normalne, ali neke mogu ukazivati na bolest. Tri nepravilnosti su: izostanak –amenoreja, bolna menstruacia-dismenoreja i obilna menstruacija –menoragija.

IZOSTANAK CIKLUSA

Amenoreja može da ukazuje na nizak nivo estrogena i opasnost od osteoporoze ali i na nizak nivo progesterona i na opasnost od raka sluznice materice – a isto tako postoji i opasnost od nemogućnosti da se zatrudni.

Simptomi

  • Amenoreja može nastati zbog trudnoće, velikog napora, ili anoreksije
  • Bolna menstruacija može nastati usled polipa, mioma, edmoterioze
  • Obilno krvarenje može biti posledica stresa, anemije, endometrioze, povreda i infekcija

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju da se uložak napuni za jedan sat
  • U slučaju da vam izostaju menstruacije
  • U slučaju bola tokom orgazma
  • U slučaju krvarenja nakon menopauze

Uzroci

Kod ženske osobe koja nikad nije dobila ciklus dijagnoza je primarna amenoreja, a ako je izostanak privremen to je sekundarna amenoreja.

Primarna ima razne uzroke a to je i kasni pubertet, ali i kod vrlo mršavih devojaka ili onih koje se bave nekim sportom baš intenzivno. Ona može da ukazuje na druge poremećaje – nedostaju jajnici, materica, tumor, povreda, trauma is lično.

Sekundarna amenoreja može isto biti posledica povreda, ali i cista na jajnicima. Stres može da poremeti hormonsku ravnotežu i da prekine ciklus, kao i mršavost, dijeta, intenzivno treniranje. Tu su i menopauza i trudnoća.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla čajna mešavina za uređenje menstruacije sastavaljena je od biljaka koje pomažu i regulišu menstrualni ciklus. Efikasno otklanja tegobe i rešava problem bolnih i neredovnih menstruacija.

Čaj za uređenje menstruacije

Ishrana

Kod menstrualnih tegoba, pomaže ishrana sa dosta ribe, nemasnog meso, a takođe su korisni vitamini B.

Konvencionalna medicina

Primarna se leči tako što se pušta da priroda odradi svoje. U slučaju hormonskog disbalansa radi se na dovođenju istih u ravnotežu. Nekada se hirurški odstranjuju izrasline.

Smanjiti stres, dobijanje na težini (u slučaju mršavosti), lečiti druge bolesti. Kalcijum i estrogen se uzimaju radi smanjenja opasnosti od osteoporoze.